Iatropedia

Πώς να αποφύγεις τη διασταυρούμενη μόλυνση μέσω τροφίμων: Τα βακτήρια μεταφέρονται

Η διασταυρούμενη μόλυνση είναι η μεταφορά επιβλαβών βακτηρίων σε τρόφιμα από άλλα τρόφιμα, από σανίδες κοπής, από σκεύη κ.λπ., όταν δεν τα μεταχειριζόμαστε σωστά.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν μεταχειρίζεστε ωμό κρέας, πουλερικά και θαλασσινά, επομένως πρέπει να φυλάξετε αυτά τα τρόφιμα και τους χυμούς τους μακριά από ήδη μαγειρεμένα ή έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα και φρέσκα προϊόντα.

Όταν μεταχειρίζεστε τρόφιμα, είναι σημαντικό να είστε έξυπνοι, να διατηρείτε τα τρόφιμα μακριά το ένα από το άλλο για να μην μεταφέρετε βακτήρια μεταξύ τους.

Ακολουθώντας τα παρακάτω απλά βήματα, μπορείτε να αποτρέψετε τη διασταυρούμενη μόλυνση και να μειώσετε τον κίνδυνο μεταδοτικών ασθενειών:

Όταν ψωνίζετε

Κατά την ψύξη των τροφίμων

Διασταυρούμενη μόλυνση κατά την προετοιμασία φαγητού

Σανίδες κοπής

Μαρινάρισμα τροφών

Διασταυρούμενη μόλυνση όταν σερβίρετε φαγητό

Κατά την αποθήκευση των περισσευμάτων

Πηγή: https://www.fsis.usda.gov

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αν κάνετε αυτά τα λάθη στην κουζίνα κινδυνεύετε με τροφική δηλητηρίαση

Πώς καθαρίζεται σωστά το βετέξ που έχει τα περισσότερα βακτήρια στην κουζίνα

Μην κάνετε ποτέ αυτό το λάθος όταν ξεπαγώνετε το κοτόπουλο – Κίνδυνος για βακτήρια