Iatropedia

Πάσχα: Συμβουλές για ομαλή μετάβαση από τη νηστεία στην κρεατοφαγία

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είμαστε το βράδυ της Ανάστασης και την Κυριακή του Πάσχα, ώστε να γίνει ομαλά η μετάβαση από την λιτή, νηστίσιμη διατροφή στην πλούσια πασχαλινή διατροφή.

Δυσπεψία, γαστρεντερικά ενοχλήματα, ακόμα και παγκρεατίτιδες και περιστατικά οξείας μέθης είναι συχνά προβλήματα τις μέρες μετά το Πάσχα. Αιτία, το σοκ που υφίσταται ο οργανισμός όταν μετά από μικρή ή μεγάλη νηστεία, εκτεθεί απότομα σε μεγάλες ποσότητες φαγητού και αλκοόλ.

Σε ανθρώπους εξ άλλου που έχουν προδιάθεση ή πάσχουν από αυξημένο ουρικό οξύ, το κοκορέτσι, η συκωταριά και τα γλυκάδια σε συνδυασμό με το αλκοόλ μπορεί να οδηγήσουν σε κρίση ουρικής αρθρίτιδας. Όσοι πάσχουν από ασθένειες του πεπτικού (π.χ. γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση) μπορεί να τις δουν να επιδεινώνονται. Και όσοι πάσχουν από καρδιολογικά προβλήματα, μπορεί να παρουσιάσουν επιβάρυνση της καρδιακής λειτουργίας, αν το παρακάνουν με τα λιπαρά και το αλάτι.

Ευτυχώς υπάρχει τρόπος για να γίνει ομαλά η μετάβαση από τη νηστεία στο πασχαλινό τραπέζι. Οι ειδικοί συνιστούν τα εξής:

Το βράδυ της Ανάστασης

Την Κυριακή του Πάσχα

Εάν πάσχετε από το οποιοδήποτε χρόνιο πρόβλημα υγείας που επηρεάζεται από τη διατροφή, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας για το τι ακριβώς πρέπει να προσέχετε το Πάσχα.