Iatropedia

Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού: Τα 10 τρόφιμα που πρέπει να προσέχουμε

Ορισμένα τρόφιμα και συστατικά σχετίζονται με σχεδόν τους μισούς θανάτους από έμφραγμα, εγκεφαλικό ή διαβήτη τύπου 2, αναφέρει μία αμερικανίδα ειδικός.

Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού στις 16 Οκτωβρίου και στο προσκήνιο έρχεται η υγιεινή διατροφή και οι επιδράσεις της στην υγεία. Μπορούν όμως συγκεκριμένα τρόφιμα να επηρεάσουν σημαντικά την κύρια αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας, που είναι τα καρδιομεταβολικά νοσήματα (έμφραγμα, εγκεφαλικό, διαβήτης τύπου 2); Ως φαίνεται ναι, απαντά μία αμερικανίδα ειδικός.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2017 στην ιατρική επιθεώρηση JAMA έδειξε ότι μόλις 10 συγκεκριμένα τρόφιμα ή θρεπτικά συστατικά σχετίζονται με περισσότερο από το 45% των θανάτων από αυτά τα τρία νοσήματα.

«Άλλα από αυτά τα τρόφιμα ως φαίνεται δρουν επιβαρυντικά και άλλα προστατευτικά», λέει η διαιτολόγος Dr Katherine D. McManus, διευθύντρια στο Τμήμα Διατροφής του Ινστιτούτου Καρκίνου Dana Farber και του Νοσοκομείου Brigham & Women’s στη Βοστώνη.

Όπως εξηγεί, στη συγκεκριμένη μελέτη οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν διάφορα μοντέλα κινδύνου και στατιστικές για να υπολογίσουν πόσοι από τους θανάτους του 2012 στις ΗΠΑ από καρδιομεταβολικά νοσήματα σχετίζονταν με την κατανάλωση 10 τροφίμων και συστατικών των τροφίμων.

Τα προστατευτικά τρόφιμα

Το 2012 πέθαναν από έμφραγμα, διαβήτη τύπου 2 ή εγκεφαλικό 702.308 Αμερικανοί. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ερευνητών, η ελλιπής κατανάλωση από ορισμένα τρόφιμα συνέβαλλε στο αντίστοιχο ποσοστό θανάτων από αυτά τα καρδιομεταβολικά νοσήματα:

Τα επιβαρυντικά τρόφιμα

Αντίστοιχα, η υπερβολική κατανάλωση από ορισμένα άλλα τρόφιμα και συστατικά συνέβαλλε:

«Τα ευρήματα αυτά δεν αποδεικνύουν σχέση αιτίας-αποτελέσματος», σπεύδει να διευκρινίσει η Dr McManus. «Δεν σημαίνουν δηλαδή πως όποιος αυξήσει την κατανάλωση των πρώτων τροφίμων και μειώσει εκείνη των δεύτερων θα αποφύγει σίγουρα το έμφραγμα, το εγκεφαλικό και τον τύπου 2 διαβήτη. Και αυτό διότι οι επιδράσεις κάθε τροφίμου ή συστατικού επηρεάζονται και από την υπόλοιπη διατροφή, την ηλικία, τον γενικότερο τρόπο ζωής και τα γονίδια».

Πόσο πρέπει να τρώμε

Ακόμα κι έτσι, όμως, «είναι ασφαλές να λεχθεί πως όσοι κάνουν τις προαναφερθείσες αλλαγές μόνο οφέλη έχουν να παράσχουν στην υγεία τους», προσθέτει.

Κατά την Dr McManus, πρακτικά αυτό σημαίνει πως πρέπει να τρώμε περισσότερο:

Αντιθέτως, πρέπει να τρώμε λιγότερο από τα εξής τρόφιμα: