Iatropedia

Ουρικό οξύ: Ποιες τροφές να αποφεύγετε για να το μειώσετε

Το ουρικό οξύ είναι ένα φυσικό προϊόν αποβλήτων από την πέψη τροφών, οι οποίες περιέχουν πουρίνες.

Οι πουρίνες, που αυξάνουν το ουρικό οξύ, βρίσκονται σε υψηλές συγκεντρώσεις σε τροφές όπως:

Επίσης, οι πουρίνες σχηματίζονται και διασπώνται φυσικά στον οργανισμό. Κανονικά, το σώμα σας φιλτράρει το ουρικό οξύ μέσω των νεφρών σας και το αποβάλλει στα ούρα. Εάν καταναλώνετε υπερβολική ποσότητα πουρινών μέσω της διατροφής, ή εάν το σώμα σας δεν μπορεί να απαλλαγεί από αυτό το υποπροϊόν πέψης αρκετά γρήγορα, τότε το ουρικό οξύ μπορεί να συσσωρευτεί στο αίμα σας.

Το υψηλό επίπεδο ουρικού οξέος είναι γνωστό ως υπερουριχαιμία. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια ασθένεια που ονομάζεται ουρική αρθρίτιδα, η οποία προκαλεί πόνο στις αρθρώσεις επειδή εκεί συσσωρεύονται κρύσταλλοι ουρικού οξέος. Μπορεί επίσης να κάνει το αίμα και τα ούρα σας πολύ όξινα.

Το ουρικό οξύ μπορεί να συσσωρευθεί στον οργανισμό για πολλούς λόγους. Μερικοί από αυτούς είναι:

Πώς θα μειώσετε το ουρικό οξύ με φυσικό τρόπο

Βασική αρχή είναι να μειώσετε την κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες. Τέτοιες είναι ορισμένα είδη κρεάτων, θαλασσινών και λαχανικών. Όλες αυτές οι τροφές παράγουν ουρικό οξύ κατά την πέψη τους.

Αποφύγετε ή μειώστε την κατανάλωση τροφών, όπως:

Αποφύγετε τη ζάχαρη

Αν και το ουρικό οξύ συνδέεται συνήθως με τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η ζάχαρη μπορεί επίσης να το αυξήσουν. Τα πρόσθετα σάκχαρα στις τροφές περιλαμβάνουν τη ζάχαρη, το σιρόπι καλαμποκιού και το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, μεταξύ άλλων. Η φρουκτόζη ζάχαρης είναι ένας βασικός τύπος απλής ζάχαρης σε επεξεργασμένες τροφές. Έρευνες έδειξαν ότι αυτός ο τύπος ζάχαρης ειδικότερα μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος. Να ελέγχετε πάντα τις ετικέτες στις συσκευασίες τροφών για πρόσθετα σάκχαρα.

Επίσης, τα ζαχαρούχα ποτά, όπως τα αναψυκτικά και χυμοί φρούτων έχουν συνήθως πολλή φρουκτόζη και ζάχαρη που περιέχει γλυκόζη. Αντικαταστήστε τα ζαχαρούχα ποτά με νερό και πλούσια σε φυτικές ίνες smoothies. Γενικώς, να πίνετε περισσότερο νερό. Η κατανάλωση πολλών υγρών βοηθάει τους νεφρούς να φιλτράρουν το ουρικό οξύ γρηγορότερα.

Ουρικό οξύ: Προσθέστε περισσότερες ίνες στη διατροφή σας για να το μειώσετε

Η κατανάλωση περισσότερων ινών θα βοηθήσει το σώμα σας να απαλλαγεί από το ουρικό οξύ. Οι ίνες μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και ινσουλίνης. Τείνουν, επίσης, να σας κάνουν να νιώθετε χορτασμένοι για περισσότερο χρονικό διάστημα, συμβάλλοντας έμμεσα στο να μην καταναλώνετε περισσότερες τροφές από όσες χρειάζεται ο οργανισμός σας.

Προσθέστε τουλάχιστον 5 έως 10 γραμμάρια διαλυτής ίνας την ημέρα με τροφές όπως:

Πηγή: https://www.healthline.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γαστρεντερίτιδα: Τι να φάτε και τι όχι – Με ποια σημάδια πρέπει να καλέσετε γιατρό

Υπόταση: Πώς θα καταλάβετε ότι σας έπεσε η πίεση και τι να φάτε εκείνη τη στιγμή

Χοληστερίνη: Τι να φάτε για να πέσει και ποια όρια να προσέχετε