Οι τροφές που προσφέρουν φυσική αντηλιακή προστασία και βοηθούν στην πρόληψη εγκαυμάτων

  • Iatropedia newsroom
τροφές
Ορισμένες τροφές μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία της φυσικής προστασίας του σώματός σας από τον ήλιο, λένε οι ειδικοί.

Οι τροφές που μπορούν να σας προστατεύσουν φυσικά από τον ήλιο προφανώς δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις παραδοσιακές αντηλιακές κρέμες προσώπου και σώματος.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατανάλωση κάποιων τροφίμων πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά σε τακτική βάση μπορεί να σας προσφέρει ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας που μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε το ηλιακό έγκαυμα.

1. Ντομάτες

Έρευνες υποστηρίζουν ότι η ντομάτα μπορεί να προσφέρει οφέλη στην αντηλιακή προστασία. Για παράδειγμα,  μια μελέτη στο British Journal of Dermatology  που επικεντρώθηκε στα οφέλη της κατανάλωσης ντομάτας με βάση δύο από τα βασικά θρεπτικά συστατικά της – το λυκοπένιο και τη λουτεΐνη – κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα θρεπτικά συστατικά αύξησαν σημαντικά την προστασία του δέρματος από τις υπεριώδεις ακτίνες (UV) του ήλιου.

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε λυκοπένιο και λουτεΐνη, όπως η ντομάτα (είτε ολόκληρη είτε σε πελτέ) είναι ένας τρόπος για να βελτιώσετε την αντηλιακή σας προστασία.

2. Καρπούζι

Μια άλλη από τις βασικές πηγές λυκοπενίου είναι το καλοκαιρινό καρπούζι. Περιέχει περίπου 40 τοις εκατό περισσότερο λυκοπένιο από μια ντομάτα, σύμφωνα με μια μελέτη.

Το καρπούζι έχει το επιπλέον πλεονέκτημα ότι είναι πιο ενυδατικό από τα περισσότερα φρούτα, καθιστώντας το ιδανικό για ένα υγιές ενυδατωμένο δέρμα.

3. Σταφύλια

Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι τα σταφύλια μπορεί να έχουν φωτοπροστατευτικά αποτελέσματα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη του ηλιακού εγκαύματος.

Σε μια μελέτη από το 2021, ερευνητές στο τμήμα δερματολογίας του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ διαπίστωσαν ότι όσοι έφαγαν σταφύλια κάθε μέρα για 14 ημέρες, έκανε το δέρμα τους πιο ανθεκτικό στον ήλιο.\

Ενώ η μελέτη ήταν μικρή και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, τα σταφύλια έχουν πολλά άλλα οφέλη, επομένως το να τρως περισσότερο δεν θα βλάψει. Η σκόνη που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη ήταν ισοδύναμη με περίπου 2¼ φλιτζάνια σταφύλια την ημέρα.

Επίσης, τα σταφύλια είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, μια ουσία που μειώνει τις επιπτώσεις της υπεριώδους ακτινοβολία, καθώς έχουν αντιοξειδωτική δράση και καταστέλλουν τη φλεγμονή, μειώνοντας ταυτόχρονα τα νεκρά κύτταρα στο δέρμα.

Δείτε επίσης: Σύκα: Το καλοκαιρινό φρούτο που βοηθάει στην πέψη και την υγεία του εντέρου

4. Βότανα

Άλλες αντιοξειδωτικές τροφές που μπορεί να βοηθήσουν στην φυσική αντηλιακή προστασία είναι κάποια βότανα και μυρωδικά.

Βότανα όπως η ρίγανη είναι συμπυκνωμένες πηγές αντιοξειδωτικών και μπορεί να προστατεύουν από τις βλάβες του ήλιου.

5. Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι μπορεί επίσης να έχει φωτοπροστατευτικά αποτελέσματα. Μια έρευνα διαπίστωσε ότι άνδρες και γυναίκες που έπιναν περίπου πέντε φλιτζάνια πράσινου τσαγιού ημερησίως είχαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος από εκείνους που έπιναν λιγότερο ή καθόλου τσάι.

Οι φυτικές ενώσεις που βρίσκονται στο πράσινο τσάι μπορεί να παρέχουν αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα.

6. Καφές

Μια μελέτη στο Journal of the National Cancer Institute βρήκε μια συσχέτιση μεταξύ της υψηλής κατανάλωσης καφέ και των χαμηλότερων ποσοστών κακοήθους μελανώματος.

Δείτε επίσης: Η μεσογειακή διατροφή αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης μετά τον καρκίνο

7. Κακάο

Ερευνητές έδωσαν σε 24 γυναίκες ένα υψηλής συγκέντρωσης ρόφημα με βάση το κακάο για 12 εβδομάδες και διαπίστωσαν ότι υπέστησαν σημαντικά λιγότερη βλάβη στο δέρμα από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η αντηλιακή προστασία από τις φλαβανόλες του κακάο – περισσότερες φυτικές ενώσεις με οφέλη για την υγεία – ήταν συγκρίσιμη με τη λήψη συμπληρωμάτων βήτα καροτίνης ή την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λυκοπένιο, όπως οι ντομάτες.

Φωτογραφία iStock