Iatropedia

Οι καλύτερες και οι χειρότερες τροφές για όσους έχουν διαβήτη, σύμφωνα με δύο διαιτολόγους

Οι προσεκτικές διατροφικές επιλογές είναι σημαντικές για τη σωστή ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου.

Η διατροφή θεωρείται φάρμακο για πολλά δεινά και, όταν το θέμα είναι ο διαβήτης, η ρήση αυτή αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Οι τροφές και τα ροφήματα που  καταναλώνουν οι πάσχοντες (εκτός από το νερό) επηρεάζουν τα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στον οργανισμό τους.

Υπάρχουν όμως τροφές και ροφήματα που πρέπει να αποφεύγουν; Και ποια να προτιμούν; Οι αμερικανίδες διαιτολόγοι Sue Cotey και Andrea Harris, συνεργάτιδες στο Κέντρο Διατροφής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο, εξηγούν ποιες είναι μερικές από τις χειρότερες και τις καλύτερες τροφές γι’ αυτούς.

Οι καλύτερες τροφές

Οι τροφές που παρατίθενται στη συνέχεια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αυτό σημαίνει ότι δεν αυξάνουν απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά σταδιακά. Αυτό είναι σημαντικό για την καλή ρύθμισή του. Όλες οι τροφές που ακολουθούν είναι πλούσιες σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά:

Τα χειρότερα ροφήματα

Για να διατηρείται ισορροπημένο το σάκχαρο, οι πάσχοντες από διαβήτη πρέπει να αποφεύγουν τις επεξεργασμένες, πλούσιες σε θερμίδες τροφές και ροφήματα. Να μερικά από τα πιο επιβαρυντικά ροφήματα γι’ αυτούς.

Οι χειρότερες τροφές

Φωτογραφία: iStock