Iatropedia

Ο ΕΦΕΤ εξέδωσε ειδικές οδηγίες λόγω COVID-19: Τι να προσέχετε στις αγορές τροφίμων αυτές τις μέρες

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) εξέδωσε οδηγίες προς το καταναλωτικό κοινό, σχετικά με το τι πρέπει να προσέχει στην αγορά τροφίμων εν όψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων.

Καθώς η προμήθεια τροφίμων γίνεται φέτος με την τήρηση ειδικών κανόνων για την προστασία της δημόσιας υγείας, ο ΕΦΕΤ ευθυγραμμίζεται με τις κατευθύνσεις του Ε.Ο.Δ.Υ., εντατικοποιώντας τους ελέγχους του στην αγορά των τροφίμων. Κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων παρατηρείται κάθε χρονιά μια αύξηση της ζήτησης συγκεκριμένων ειδών τροφίμων, κυρίως ζωικής προέλευσης.

Στόχος του ΕΦΕΤ είναι η ενημέρωση όλων στα θέματα υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων, καθώς και στην προστασία από πρακτικές παραπλάνησης. Σε αυτό το πλαίσιο ο ΕΦΕΤ δίνει ορισμένες βασικές συμβουλές στους πολίτες.

Τι λέει ο ΕΦΕΤ για την αγορά τροφίμων στην εορταστική περίοδο

Στα σημεία λιανικής πώλησης τροφίμων (αγορές, σούπερ μάρκετ), προτείνεται ο διαχωρισμός σε διαφορετικές σακούλες κατά την αγορά και μεταφορά των τροφίμων που αγοράζονται ωμά και χρειάζονται θερμική επεξεργασία πριν καταναλωθούν (π.χ. κρέας και προϊόντα του που χρειάζονται ψήσιμο) από τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα (π.χ. σαλάτες). Έτσι, αποφεύγεται πιθανή διασταυρούμενη μικροβιακή επιμόλυνση. Προτείνεται, επίσης, τα προϊόντα υπό ψύξη και τα κατεψυγμένα τρόφιμα να αγοράζονται τελευταία και η επιστροφή στο σπίτι να γίνεται το συντομότερο δυνατό, ώστε να τοποθετούνται το συντομότερο δυνατό και με ορθή πρακτική διαχωρισμού μέσα σε συσκευασίες κατάλληλες για τρόφιμα στο οικιακό ψυγείο.

ΕΦΕΤ: Οδηγίες για την προμήθεια κρέατος

ΕΦΕΤ: Συμβουλές για την προμήθεια κρέατος πουλερικών (όπως γαλοπούλες και κοτόπουλα) ή προϊόντων πτηνοτροφίας

ΕΦΕΤ: Τι λέει για την προμήθεια κρέατος θηραμάτων

ΕΦΕΤ: Οδηγίες για την προμήθεια γαλακτοκομικών προϊόντων

ΕΦΕΤ: Συμβουλές για την προμήθεια προϊόντων ζαχαροπλαστικής

Γενικές συμβουλές

Πηγή: https://www.efet.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χριστούγεννα: Πώς η γαλοπούλα μπορεί να γίνει αιτία δηλητηρίασης!

Κρας τεστ στα γλυκά των γιορτών: Ποια είναι πιο υγιεινά

Γιορτές με lockdown: Τι πρέπει να ξέρουν τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη

Πόσες θερμίδες έχουν μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες και βασιλόπιτα