Iatropedia

Μύδια, στρείδια, κυδώνια, γυαλιστερές: Τι πρέπει να προσέχετε για ασφαλή κατανάλωση

Cooked mussels and seafood in pan, food market Ballaro in Palermo, Sicily, Italy

Η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας της Σαρακοστής, με τα θαλασσινά και τα οστρακοειδή να έχουν την τιμητική τους

Μύδια, στρείδια, κυδώνια, γυαλιστερές, μεταξύ άλλων οστρακοειδών και όχι μόνο, πρωταγωνιστούν στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της Σαρακοστής. Έχουν, όμως, και αυξημένο βαθμό επικινδυνότητας αν δεν τηρούνται κάποιοι βασικοί κανόνες. Γι’ αυτό και είναι καλό να είμαστε προσεκτικοί τόσο κατά την αγορά και κατά τον χειρισμό τους όσο και στην κατανάλωσή τους.

Ακολουθούν κάποιοι κανόνες για την ασφαλή κατανάλωση θαλασσινών/οστρακοειδών:

Οστρακοειδή (π.χ. μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες, χτένια)

Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, εφόσον πωλούνται νωπά με το κέλυφος, θα πρέπει να είναι ζωντανά και αυτό φαίνεται εύκολα αν ισχύουν τα εξής:

Για τα αποφλοιωμένα μύδια που πωλούνται πάνω σε πάγο, παρατηρούμε αν η σάρκα τους είναι γυαλιστερή, συνεκτική και αναδίδει μυρωδιά θάλασσας. Τα μύδια πωλούνται επίσης και κατεψυγμένα με ή δίχως κέλυφος.

Όταν το κέλυφος είναι ανοιχτό πριν από το μαγείρεμα ή όταν παραμένει κλειστό μετά από αυτό, τότε απορρίπτουμε το οστρακοειδές.

Ο έλεγχος οξύτητας που γίνεται με τη ρίψη σταγόνων λεμονιού δεν διασφαλίζει, ωστόσο, ότι τα οστρακοειδή είναι απαλλαγμένα από μικρόβια.

Γι’ αυτό, όπως επισημαίνει σε οδηγίες του ο ΕΟΔΥ, δεν καταναλώνουμε ωμά ή ατελώς μαγειρεμένα οστρακοειδή. Τα βράζουμε μέχρι να ανοίξει το κέλυφος και συνεχίζουμε το βράσιμο για ακόμη 3-5 λεπτά. Εναλλακτικά, τα τοποθετούμε σε ατμομάγειρα όταν έχει ήδη αρχίσει να παράγεται ατμός και μαγειρεύουμε για επιπλέον 4-9 λεπτά.

Για το μαγείρεμα της ψίχας:

Τηρούμε τους κανόνες υγιεινής:

α) πλένουμε τα χέρια μας καλά πριν και μετά το χειρισμό ωμών οστρακοειδών και

β) διατηρούμε τις επιφάνειες κοπής και τα οικιακά σκεύη καθαρά.

Αποφεύγουμε τη διασταυρούμενη επιμόλυνση: διατηρούμε τα ωμά οστρακοειδή μακριά από τα φρέσκα φρούτα, λαχανικά και άλλα τρόφιμα που καταναλώνονται ωμά ή είναι έτοιμα προς κατανάλωση.

Αποθηκεύουμε τα θαλασσινά/οστρακοειδή με ασφάλεια. Εάν πρόκειται να καταναλωθούν εντός δύο ημερών από την αγορά τους συστήνεται η αποθήκευσή τους στη συντήρηση του ψυγείου. Εάν πρόκειται να καταναλωθούν σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο ημερών συστήνεται η αποθήκευσή τους στην κατάψυξη αφού τοποθετηθούν σε σακούλες τροφίμων.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΕΦΕΤ: Τι πρέπει να προσέξετε με τα νηστίσιμα Καθαρά Δευτέρα και Σαρακοστή

Ομάδα αίματος: Είναι περίπλοκη υπόθεση και κρύβει μυστικά, λένε οι επιστήμονες

Χαμηλά λευκά αιμοσφαίρια: Οι πιθανές αιτίες και πως μπορούν να αντιμετωπιστούν