Iatropedia

Ξέρετε να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά; Οι οδηγίες του ΕΦΕΤ ανά είδος

Τα φρούτα και τα λαχανικά χρειάζονται καθάρισμα αναλόγως με το είδος τους, αναφέρει ο ΕΦΕΤ. Ποια χρειάζονται πλύσιμο κάτω από τρεχούμενο νερό, ποια μέσα σε μπολ και ποια καθόλου.

Η σωστή υγιεινή είναι το πρώτο βήμα για την ασφάλεια του φαγητού που τρώμε εντός και εκτός σπιτιού. Ωστόσο η υγιεινή δεν αφορά μόνο το καλό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό πριν και αφού πιάσουμε ωμά τρόφιμα. Συμπεριλαμβάνει πολλές άλλες καλές συνήθειες, όπως ο σωστός καθαρισμός των τροφίμων. Ποιος είναι λοιπόν ο ενδεδειγμένος τρόπος για να καθαρίσετε φρούτα και λαχανικά;

Η απάντηση μάλλον δεν είναι τόσο απλή όσο θα περιμέναμε. Όπως αναφέρει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) σε οδηγό για την ασφάλεια της διατροφής στο σπίτι, τα φυτικά προϊόντα χρειάζονται καθάρισμα αναλόγως με το είδος τους. Να λοιπόν τι συνιστά:

Μαρούλι και άλλα φυλλώδη λαχανικά

Γεμίστε ένα μεγάλο μπολ με νερό και βυθίστε τα λαχανικά σε αυτό. Περιστρέψτε τα για να απομακρύνετε οποιοδήποτε ξένο σώμα (όπως χώμα, πετραδάκι κ.ά.). Αφήστε τα μέσα στο νερό για ένα λεπτό, ώστε το ξένο σώμα να πέσει στο μπολ.

Στη συνέχεια, αλλάξετε το νερό στο μπολ ή υπερχειλίστε το με τρεχούμενο νερό, για να απομακρυνθούν οργανικοί ρύποι και ξένα σώματα. Τέλος, τοποθετήστε τα λαχανικά σε ένα σουρωτήρι και ξεπλύνετέ τα καλά κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό.

Ριζώδη, κονδυλώδη και βολβώδη λαχανικά

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν λαχανικά όπως τα παντζάρια, οι πατάτες, τα καρότα κ.λπ. Για να τα καθαρίσετε, να τα τρίβετε με κρύο, τρεχούμενο νερό με μια βούρτσα λαχανικών.

Ανθεκτικά λαχανικά και φρούτα

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν, μεταξύ άλλων:

Να τα ξεπλένετε καλά κάτω από τρεχούμενο, κρύο νερό χαμηλής πίεσης, τρίβοντάς τα ταυτοχρόνως απαλά με τα χέρια σας. Βεβαιωθείτε ότι έχουν πλυθεί όλες οι πλευρές τους, χωρίς να τα τραυματίσετε. Να τα αφήνετε να στεγνώσουν σε ένα καθαρό σουρωτήρι, εάν χρειαστεί.

Τρυφερά/ευπαθή λαχανικά και φρούτα

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα πιο μαλακά και επομένως ευπαθή προϊόντα, όπως:

Να τα ξεπλένετε κάτω από τρεχούμενο, κρύο νερό χαμηλής πίεσης, γυρίζοντας τα απαλά με τα χέρια σας. Να βεβαιώνεστε πως το νερό ξεπλένει όλες τις πλευρές, χωρίς να τα τραυματίζει. Να αφήνετε τα φρούτα και τα λαχανικά σε μια καθαρή πετσέτα κουζίνας ή σε χαρτοπετσέτες για να στεγνώσουν, ώστε να μην συνθλιβούν.

Οι μπανάνες

Ειδικά όσον αφορά τις μπανάνες, αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να θυμηθείτε να πλύνετε τα χέρια σας μετά το ξεφλούδισμα και πριν αγγίξετε ή καταναλώσετε την εσωτερική σάρκα.

Φωτογραφία: iStock