Iatropedia

Κέτσαπ: Διατροφική αξία, σημαντικά οφέλη υγείας, αλλά και 4 πιθανές παρενέργειες

Η κέτσαπ είναι μια γλυκιά και πικάντικη σάλτσα. Φτιάχνεται από πολτοποιημένες ντομάτες και καρυκεύματα, όπως σκόρδο, κρεμμύδι και μπαχάρι.

Η κέτσαπ ταιριάζει καλά ως συοδευτικό για διάφορα φαγητά, όπως χάμπουργκερ, χοτ ντογκ και τηγανητές πατάτες.

Αν και είναι συνυφασμένη με το γρήγορο φαγητό, προέρχεται από μια εξαιρετικά θρεπτική τροφή, τις ντομάτες. Αν αναρωτιέστε αν και κατά πόσον η κέτσαπ είναι υγιεινή, δεν είστε μόνοι.

Σε αυτό το άρθρο εξετάζουμε τη διατροφική της αξία, των πλεονεκτημάτων της για την υγεία, αλλά των πιθανών παρενεργειών για ορισμένους ανθρώπους.

Κέτσαπ: Διατροφική αξία

Οι συνταγές για σάλτσες κέτσαπ ποικίλλουν, αλλά όλες βασίζονται στο ίδιο σετ συστατικών:

Αυτό εξηγεί τη γλυκιά αλλά πικάντικη γεύση που έχει. Μπαχαρικά όπως μπαχάρι, γαρύφαλλο, κόλιανδρος, ακόμα και κανέλα ή τζίντζερ μπορούν επίσης να προστεθούν.

1 κουταλιά της σούπας (17 γραμμάρια) κέτσαπ περιέχει:

Σε σύγκριση με άλλα καρυκεύματα, 1 κουταλιά της σούπας κέτσαπ περιέχει σχεδόν διπλάσιες θερμίδες από την μουστάρδα, αλλά λιγότερες από το 25% των θερμίδων που περιέχει ίση ποσότητα μαγιονέζας.

Όσον αφορά τη ζάχαρη, τείνει να περιέχει περισσότερη από την μαγιονέζα και την μουστάρδα. Η μαγιονέζα και η μουστάρδα περιέχουν λιγότερο από το 1% DV ζάχαρη/μερίδα 1 κουταλιάς σούπας (17 γραμμάρια).

Κέτσαπ: Οφέλη για την υγεία

Μερικοί θεωρούν ότι η εν λόγω σάλτσα περιέχει “κενές θερμίδες” επειδή περιέχει αλάτι και ζάχαρη, χωρίς πολλές βιταμίνες, ή μέταλλα.

Όμως, τα κύρια συστατικά της είναι οι ντομάτες, οι οποίες είναι γεμάτες με υγιεινές φυτικές ενώσεις.

Έρευνες υποδηλώνουν τα όποια οφέλη της για την υγεία προέρχονται πιθανότατα από το καροτενοειδές λυκοπένιο στις ντομάτες.

Το λυκοπένιο πιστεύεται ότι έχει αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιδιαβητικές ιδιότητες. Ωστόσο υπάρχουν λίγες έρευνες που να υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση κέτσαπ θα έχει τα ίδια αποτελέσματα.

Μια πρόσφατη μελέτη συνέδεσε την κατανάλωση μιας ποικιλίας πλούσιων σε λυκοπένιο τροφών με βάση την ντομάτα, με χαμηλότερο κίνδυνο γαστρικού καρκίνου.

Μάλιστα, η κέτσαπ είναι μια από τις πιο συγκεντρωμένες πηγές λυκοπενίου. Κατά την παραγωγή της, η θερμότητα που χρησιμοποιείται για την επεξεργασία της ντομάτας επιτρέπει στο σώμα να απορροφά το λυκοπένιο πιο εύκολα.

Όταν τρώτε κέτσαπ, μπορεί να αποκομίσετε μερικά από τα οφέλη του λυκοπενίου για την υγεία. Το λυκοπένιο μπορεί να συμβάλλει στα εξής:

Εντούτοις, επειδή η σάλτσα κέτσαπ τρώγεται συνήθως σε μικρές ποσότητες, οι φρέσκες ή κονσερβοποιημένες ολόκληρες ντομάτες προσφέρουν σαφώς περισσότερο λυκοπένιο και λιγότερες θερμίδες, λιγότερη ζάχαρη και περισσότερα θρεπτικά συστατικά συνολικά.

Τέλος, θέματα υγείας όπως η γονιμότητα και η υγεία της καρδιάς μπορεί να αντιμετωπιστούν καλύτερα εστιάζοντας στην ποιότητα της διατροφής σας συνολικά. Η κέτσαπ και η περιεκτικότητά της σε λυκοπένιο δεν θα μετατρέψουν μια ανθυγιεινή διατροφή σε υγιεινή.

Κέτσαπ: Πιθανές παρενέργειες

Για τους περισσότερους είναι απόλυτα ασφαλής τροφή, όταν καταναλώνεται με μέτρο. Μπορεί εύκολα να συμπεριληφθεί σε μια καλά ισορροπημένη διατροφή.

Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση κέτσαπ μπορεί να σας προκαλέσει ήπιες παρενέργειες.

Τα πιθανά μειονεκτήματά της είναι:

Πηγή: https://www.healthline.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ντομάτα: Ιδιότητες, θερμίδες, πιθανοί κίνδυνοι και πώς επηρεάζει σοβαρές ασθένειες

Πώς διατηρούνται καλύτερα φρέσκιες οι ντομάτες

Αγγούρι: Ιδιότητες, οφέλη, θερμίδες, θρεπτικά στοιχεία και παρενέργειες

Το ελαιόλαδο συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο ή καρκίνο