Iatropedia

Καύσωνας: Ενδεικτικά διαιτολόγια για τις μεγάλες ζέστες

Η προσεγμένη διατροφή είναι ένας από τους σημαντικότερους τρόπους για να προφυλαχθούμε από την ακραία ζέστη. Τι πρέπει να συμπεριλαμβάνει το ημερήσιο διαιτολόγιό μας

Ο πρώτος καύσωνας του καλοκαιριού φαίνεται πως πλησιάζει τα επόμενα 24ωρα τη χώρα μας. Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι στην ηπειρωτική χώρα η θερμοκρασία  θα φτάσει ακόμα και τους 43-44 βαθμούς Κελσίου. Σε άλλες περιοχές η αίσθηση της ζέστης θα είναι τέτοια, ώστε θα νομίζουμε πως η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλότερη.

Η διατροφή μπορεί να είναι σύμμαχός μας στην προσπάθεια να αντέξουμε τη ζέστη. Ο κλινικός διαιτολόγος-βιολόγος Χάρης Δημοσθενόπουλος, προϊστάμενος στο Τμήμα Διατροφής του Λαϊκού Νοσοκομείου, στην Αθήνα, εξηγεί τι μπορούμε να τρώμε για να μην επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας.

Διαβάστε ακόμα: Έξι τρόποι για να αποφύγετε την αφυδάτωση

Τα διαιτολόγια που προτείνει είναι ενδεικτικά. Όσοι πάσχουν από χρόνια προβλήματα υγείας, να συμβουλευθούν πρώτα τον γιατρό τους πριν το ακολουθήσουν. Από τα γεύματα κάθε κατηγορίας πρέπει να διαλέγετε το ένα κάθε μέρα. Μην ξεχνάτε, να πίνετε και άφθονο νερό: ο καύσωνας χρειάζεστε τουλάχιστον 1,5 λίτρο περισσότερο απ’ όσο πίνατε τον χειμώνα.

Πρωινό (διαλέξτε το ένα από τα τρία)

Προαιρετικά: καφέ ή άλλο ρόφημα, χωρίς ζάχαρη.

Δεκατιανό (διαλέξτε το ένα από τα δύο)

Προαιρετικά: καφέ ή άλλο ρόφημα, χωρίς ζάχαρη.

Μεσημεριανό (διαλέξτε το ένα από τα επτά)

Στο μεσημβρινό γεύμα σας μπορείτε να προσθέτετε συνολικά 2 κουταλάκια λάδι.

Απογευματινό (διαλέξτε το ένα από τα τέσσερα)

Βραδινό (διαλέξτε το ένα από τα επτά)

Στο βραδινό γεύμα σας μπορείτε να προσθέτετε συνολικά 2 κουταλάκια λάδι.