Iatropedia

Γρίπη των πτηνών: Ο ιός επιβιώνει για μέρες στο γάλα, προειδοποιούν οι ειδικοί

Pouring milk glass cows

Τι έδειξαν πειράματα στο εργαστήριο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και σε θερμοκρασία ψυγείου.

Ο ιός της γρίπης των πτηνών μπορεί να επιβιώσει για μέρες στο αγελαδινό και στο κατσικίσιο γάλα, όταν δεν είναι παστεριωμένο, αναφέρουν επιστήμονες από τη Βρετανία. Ωστόσο η ακριβής διάρκεια εξαρτάται από τις συνθήκες φύλαξής του.

Τα ευρήματά τους υπογραμμίζουν τον κίνδυνο να μολυνθεί κανείς από τον ιό Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών, όταν καταναλώνει μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα. Δείχνει επίσης πόσο κινδυνεύουν όσοι έρχονται σε επαφή με τα ζώα και πίνουν το γάλα τους αμέσως μετά τη συλλογή του.

Από το 2023, όταν ο ιός Η5Ν1 πέρασε στις γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες των ΗΠΑ, ανιχνεύονται υψηλά επίπεδα ιικού φορτίου στο γάλα των μολυσμένων ζώων. Το γεγονός αυτό εγείρει ανησυχίες για τον κίνδυνο μόλυνσης των ανθρώπων, λένε οι ερευνητές.

Αν και η παστερίωση έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στην αδρανοποίηση του επικίνδυνου ιού, το μη παστεριωμένο γάλα εξακολουθεί να αποτελεί κίνδυνο. Πόσο μάλλον που πολλοί το προτιμούν, νομίζοντας ότι είναι πιο φυσικό και ασφαλές.

Ο ιός εξακολουθεί να διασπείρεται στις γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες των ΗΠΑ. Έως στιγμής έχουν βρεθεί μολυσμένα 1.072 κοπάδια σε 17 αμερικανικές πολιτείες. Τις τελευταίες 30 ημέρες βρέθηκαν 22 μολυσμένα κοπάδια σε Άινταχο και Αριζόνα.

Από γρίπη των πτηνών έχουν επίσης μολυνθεί 70 άνθρωποι στις ΗΠΑ. Ο ένας έχασε τη ζωή του. Τρεις από τους ασθενείς δεν είχαν έρθει σε επαφή με ζώα και παραμένει άγνωστο πώς μολύνθηκαν.

Η νέα μελέτη

Τα νέα ευρήματα δεν έχουν δημοσιευθεί ακόμα σε κάποια ιατρική επιθεώρηση, μετά από ανεξάρτητη αξιολόγηση. Προσχέδιο της μελέτης αναρτήθηκε στον διακομιστή ιατρικών ερευνών medRxiv.

Οι ερευνητές εξέτασαν την επιβίωση του υψηλής παθογονικότητας ιού της γρίπης των πτηνών (HPAIV) Η5Ν1 και άλλων ιών γρίπης τύπου Α και D, καλλιεργώντας τους σε μη παστεριωμένο αγελαδινό και κατσικίσιο γάλα.

Η καλλιέργεια έγινε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, για να μιμηθούν τις συνθήκες στις γαλακτοπαραγωγικές φάρμες. Έγινε επίσης σε θερμοκρασία 4 βαθμών Κελσίου, για να μιμηθούν τις συνθήκες του ψυγείου.

Όπως διαπίστωσαν, οι ιοί της γρίπης είχαν ποικίλη επιβίωση υπό αυτές τις συνθήκες. Ωστόσο επί 1 ημέρα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και επί τουλάχιστον 7 ημέρες σε θερμοκρασία ψυγείου, ανιχνεύονταν ζωντανοί ιοί στο γάλα.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι το γάλα διατηρεί υψηλή μολυσματικότητα για χρονικό διάστημα που επαρκεί για να μολυνθούν άνθρωποι.

Από πρακτικής πλευράς, τα νέα ευρήματα ενισχύουν τη σύσταση των επιστημόνων να σταματήσουμε να πίνουμε γάλα απ’ ευθείας από τα ζώα, διότι μπορεί να φέρει επικίνδυνους μικροοργανισμούς.

Φωτογραφία: iStock