Iatropedia

Γιούζου: Θρεπτική αξία και οφέλη από το δυσεύρετο φρούτο που λατρεύουν οι σεφ

Τι το ιδιαίτερο προσδίδει στη γεύση του φαγητού, τι θρεπτικά συστατικά παρέχει, πως μπορεί να επηρεάζει την υγεία.

Είναι ένα δυσεύρετο εσπεριδοειδές, που όμως έχει γίνει τάση στον κόσμο της γαστρονομίας. To γιούζου έχει γίνει διάσημο για την ιδιαίτερη, ξινή γεύση του που φέρει «νότες» λεμονιού, μανταρινιού και γκρέιπφρουτ μαζί. Ταιριάζει, όμως, η θρεπτική αξία του με την αυξανόμενη δημοτικότητά του;

Όπως αναφέρει η κλινική διαιτολόγος Beth Czerwony, RD, LD, συνεργάτις του ακαδημαϊκού ιατρικού κέντρου Cleveland Clinic, στο Οχάιο, όπως όλα τα εσπεριδοειδή, έτσι και το γιούζου περιέχει άφθονη βιταμίνη C. Περιέχει όμως και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά.

Όπως συμβαίνει με τα λεμόνια, το γιούζου σπανίως καταναλώνεται μεμονωμένα. Στη γαστρονομία συνήθως χρησιμοποιείται ο χυμός ή το ξύσμα του, που προστίθεται σε ροφήματα, ζωμούς και φαγητά. Αν και δεν είναι κάποιο υπερτρόφιμο, έχει σημαντική θρεπτική αξία. Ανά 100 γραμμάρια παρέχει:

Παρέχει επίσης μικρότερες ποσότητες μαγνησίου, σιδήρου, ασβεστίου, ριβοφλαβίνης (βιταμίνη Β2), νιασίνης (βιταμίνη Β3) και βιταμίνης Ε. Ακόμα πιο σημαντικό, όμως, είναι το γεγονός ότι περιέχει και ορισμένες πανίσχυρες φυτοχημικές ουσίες, όπως καροτενοειδή, φλαβονοειδή και λιμονοειδή (limonoids).

Τα πιθανά οφέλη

Όλ’ αυτά ασκούν πολλές ωφέλιμες δράσεις στον οργανισμό, με αποτέλεσμα να συμβάλλουν:

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις από έρευνες στο εργαστήριο ότι το εκχύλισμά του μπορεί να καταπολεμά τις λοιμώξεις. Μπορεί επίσης να βελτιώνει τα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) αίματος και να ωφελεί την υγεία των οστών.

Ωστόσο, μην περιμένετε ότι η προσθήκη λίγου ξύσματος ή χυμού από γιούζου στο φαγητό σας θα κάνει θαύματα στην υγεία σας, επισημαίνει η κυρία Czerwony. Σίγουρα, όμως, μπορεί να δώσει άλλη «νότα» στα πιάτα σας!

Φωτογραφία: iStock