Iatropedia

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Ποια τρόφιμα προλαμβάνουν τα συμπτώματα – Ποια τα καταπραΰνουν

Banana milk almonds

Δύο στους δέκα ενήλικες ταλαιπωρούνται από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και πρέπει να προσέχουν τι τρώνε.

Αν πάσχετε από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, γνωρίζετε καλά αυτό το δυσάρεστο αίσθημα καύσου (κάψιμο) που προκαλεί πίσω από το στέρνο και το οποίο συνοδεύεται από φούσκωμα και ερυγές (ρέψιμο) σχεδόν κάθε φορά που τρώτε.

Υπολογίζεται ότι δύο στους δέκα ενήλικες ταλαιπωρούνται από αυτήν, με συνέπεια να χρειάζονται ειδική αγωγή για να την αντιμετωπίσουν.

Η διατροφή αποτελεί σημαντικό τμήμα αυτής της αγωγής, διότι πολλά τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ενώ ορισμένα άλλα αποτρέπουν την εμφάνισή της.

Υπάρχουν επίσης ορισμένα που καταπραΰνουν τα συμπτώματά της, αναφέρουν επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζωνς Χόπκινς, στη Βαλτιμόρη. Να λοιπόν τι πρέπει να γνωρίζετε για τη διατροφή και την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Ποια τρόφιμα την πυροδοτούν

Τα πλούσια σε λιπαρά, αλάτι ή/και μπαχαρικά τρόφιμα μπορεί να πυροδοτήσουν την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Ενδεικτικά παραδείγματα είναι:

Για να προστατευθείτε, πρέπει να τα καταναλώνετε με μέτρο, εάν δεν μπορείτε να τα αφαιρέσετε εντελώς από τη διατροφή σας. Να αποφύγετε, όμως, να καταναλώνετε αυτές τις έστω μικρές και σποραδικές ποσότητες το απόγευμα και το βράδυ. Αυτό είναι απαραίτητο για να αποφύγετε την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση τη νύχτα.

Σε γενικές γραμμές, καλό είναι να κάνετε μικρά και συχνά γεύματα (τουλάχιστον τρία κύρια και δύο σνακ την ημέρα). Να μην τρώτε ποτέ βαριά για βράδυ. Να αποφεύγετε το βραδινό αργά το βράδυ, καθώς και τα σνακ πριν μπείτε στο κρεβάτι για ύπνο.

Ποια τρόφιμα την προλαμβάνουν

Λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσετε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση έχετε αν καταναλώνετε περισσότερα από τα εξής:

Ποια καταστέλλουν τα συμπτώματα

Οι πάσχοντες από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση συχνά διαπιστώνουν ότι ορισμένα τρόφιμα και ροφήματα καταπραΰνουν έως ένα βαθμό τα συμπτώματά τους. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται:

Αν, πάντως, έχετε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα και η αλλαγή στη διατροφή σας δεν καταπραΰνει τα συμπτώματά σας, πρέπει να συμβουλευθείτε έναν γαστρεντερολόγο, τονίζουν οι ειδικοί.

Φωτογραφία: iStock