Iatropedia

ΕΟΔΥ: Πόσο καιρό αντέχουν τα τρόφιμα στο ψυγείο – Αναλυτικός πίνακας

Ο συνιστώμενος χρόνος συντήρησης των τροφίμων, εντός του οποίου μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια.

Η σωστή φύλαξη των τροφίμων είναι απαραίτητη για την ασφάλειά τους και την προστασία μας από τις τροφικές δηλητηριάσεις. Γνωρίζετε, όμως, πόσο καιρό αντέχει στο ψυγείο ένα σουφλέ με αυγά ή οι μπριζόλες που περίσσεψαν από το μεσημέρι; Και τι ισχύει για τα σφιχτά αυγά;

Τις απαντήσεις δίνει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο οποίος στην ιστοσελίδα του παραθέτει αναλυτικό πίνακα με τους χρόνους συντήρησης διαφόρων τροφίμων.

Όπως αναφέρει, για να είναι τα τρόφιμα ασφαλή δεν πρέπει να βασιζόμαστε στις αισθήσεις μας. Τα μικρόβια που προκαλούν τροφιμογενή νοσήματα δε γίνονται αντιληπτά με τη γεύση, την όσφρηση ή την όραση, τονίζει. Η δοκιμή ακόμη και πολύ μικρής ποσότητας ενός τροφίμου που δεν έχει συντηρηθεί σωστά, μπορεί να προκαλέσει νόσηση.

Στα ευπαθή τρόφιμα μπορεί να αναπτυχθούν γρήγορα επικίνδυνα μικρόβια, εάν τα αφήσουμε εκτός ψυγείου για 2 ή περισσότερες ώρες. Η σωστή πρακτική, τονίζει, είναι η εξής:

Για να είναι αποδοτική, όμως, η ψύξη των τροφίμων, είναι σημαντικό η θερμοκρασία να μην υπερβαίνει κάποια όρια. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι σωστές θερμοκρασίες συντήρησης των τροφίμων είναι:

Στη συνέχεια παρατίθεται ο αναλυτικός πίνακας του ΕΟΔΥ με τους χρόνους συντήρησης διαφόρων τροφίμων:

Φωτογραφία: iStock