Iatropedia

ΕΟΔΥ: Οδηγίες για να διαχειριστείτε με ασφάλεια το κρέας για το γιορτινό τραπέζι

Οι τροφικές δηλητηριάσεις, δηλαδή τα συμπτώματα γαστρεντερίτιδας μετά από κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων, είναι πολύ συνηθισμένες εντός και εκτός οικιακού περιβάλλοντος, αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Ευτυχώς υπάρχουν τρόποι για να προστατευθούμε.

Οι τροφικές δηλητηριάσεις είναι συχνό φαινόμενο (και) την περίοδο των εορτών, καθώς οι κακοί χειρισμοί και πρακτικές κατά την συντήρηση και προετοιμασία των τροφίμων, όπως το κρέας, ανοίγουν το δρόμο στην ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό επικίνδυνων παθογόνων μικροοργανισμών.

Αυτό αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), προσθέτοντας ότι τα  δεδομένα του δείχνουν ότι πολύ συχνά παθαίνουμε τροφική δηλητηρίαση μέσα στα ίδια μας τα σπίτια.

Για να αποφύγουμε τα χειρότερα, ο Οργανισμός έχει μερικές απλές συμβουλές θα μας βοηθήσουν να αποφύγουμε συνηθισμένα λάθη στον χειρισμό του κρέατος κατά την προετοιμασία του χριστουγεννιάτικου γεύματος.

Κάνετε σωστή απόψυξη

Το κρέας δεν πρέπει να αποψύχεται στον πάγκο της κουζίνας. Όταν διατηρείται  σε θερμοκρασία δωματίου επί περισσότερο από 2 ώρες, ευνοείται ο πολλαπλασιασμός  βακτηρίων. Επικίνδυνες θερμοκρασίες για τον πολλαπλασιασμό τους θεωρούνται  όλες όσες κυμαίνονται μεταξύ 4 και 60 βαθμών Κελσίου (οC).

Επομένως, να αποψύχετε το κρέας τοποθετώντας το:

Προσέξτε τον χειρισμό του ωμού κρέατος

Κατά την φύλαξη και την προετοιμασία του μαγειρέματος, έχει ζωτική σημασία να μην έρθει το κρέας σε επαφή με τρόφιμα που καταναλώνονται ωμά, καθώς και να μην μολύνει επιφάνειες της κουζίνας. Για τον λόγο αυτό:

Μαγειρέψτε σωστά το κρέας και την γέμιση

Το κρέας πρέπει να ψηθεί πολύ καλά μέχρι το κέντρο του για να είναι ασφαλές. Ο ΕΟΔΥ συνιστά τα εξής:

Χειριστείτε τα περισσεύματα με ασφάλεια

Ένα πολύ μεγάλο λάθος που κάνουμε με το κρέας και γενικότερα τα έτοιμα φαγητά, είναι ότι τα αφήνουμε με τις ώρες (ενίοτε και όλη τη νύχτα) εκτός ψυγείου. Ο ΕΟΔΥ τονίζει ότι δεν πρέπει να περιμένουμε να κρυώσει το φαγητό για να το τοποθετήσουμε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Και συνιστά τα εξής:

Φωτογραφία: iStock