Iatropedia

Έφτιαξαν παγωτό που δεν λιώνει στην ζέστη! Δείτε πώς είναι… [vid]

Το παγωτό πάντα αρχίζει να λιώνει πολύ γρήγορα και μας κάνει να… τρέχουμε να το φάμε όσο πιο γρήγορα γίνεται. Όμως, οι εκπλήξεις και οι εφευρέσεις δεν γνωρίζουν όρια στην Ιαπωνία (πού αλλού;…) και έτσι, επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Kanazawa ανέπτυξαν μια μέθοδο για να σταματήσουν την ταχεία τήξη του παγωτού, ακόμα και σε πολύ ζεστό καιρό. Αυτή η νέα εφεύρεση είναι η συνέπεια της τυχαίας ανακάλυψης ενός σεφ.

Οι Ιάπωνες βρήκαν τρόπο να διατηρούν το παγωτό σταθερό στο σχήμα του για μεγάλο χρονικό διάστημα, ανεξάρτητα από το αν ο καιρός είναι ζεστός.

Όλα ξεκίνησαν όταν ένας Ιάπωνας σεφ ζήτησε πρόσφατα να χρησιμοποιήσει τις φράουλες που καλλιεργούνται σε συγκεκριμένες περιοχές. Οι περιοχές αυτές γνώρισαν μεγάλες επιπτώσεις από το σεισμό και το τσουνάμι το 2011. Το σημαντικό στοιχείο είναι ότι οι φράουλες που καλλιεργούνται σε αυτές τις περιοχές δεν έχουν το κανονικό σχήμα και αυτό έκανε τους καταναλωτές να μην τις αγοράσουν. Και ενώ προσπαθούσε να χρησιμοποιήσει αυτές τις φράουλες, ο σεφ ανακάλυψε ότι έχουν την ιδιότητα να κάνουν πιο στερεή την κρέμα.

Επιστήμονες από το διάσημο Πανεπιστήμιο της Kanazawa παρατήρησαν το γεγονός αυτό και διαπίστωσαν ότι η πολυφαινόλη, μια ένωση που υπάρχει στις φράουλες, είναι υπεύθυνη γι’ αυτό.

Συγκεκριμένα, το εκχύλισμα φράουλας καθυστερεί το διαχωρισμό του νερού με το έλαιο. Οι επιστήμονες δοκίμασαν να εισάγουν το εκχύλισμα σε παγωτό και ανακάλυψαν ότι σταμάτησε την τήξη του παγωτού! Αυτό σημαίνει ότι το εκχύλισμα βοηθά να διατηρείται το παγωτό σε στερεή μορφή για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμα και σε ζεστό καιρό.

Οι προβλεπόμενες για νέα προϊόντα εξετάσεις από τους υγειονομικούς επιθεωρητές δεν ήταν απαραίτητες επειδή αυτό το εκχύλισμα φράουλας είναι απόλυτα φυσικό. Το εκχύλισμα που ανακαλύφθηκε από τους Ιάπωνες επιστήμονες έγινε διαθέσιμο άμεσα στους ιδιοκτήτες καταστημάτων, οι οποίοι άρχισαν ήδη να πωλούν παγωτά που διατηρούν το σχήμα τους.

Μερικοί πελάτες κρατούν το παγωτό στον ήλιο για να δουν αν θα λιώσει, ενώ άλλοι προσπάθησαν ακόμη και με πιστολάκια μαλλιών ή με αερόθερμα να… τεστάρουν την ανακάλυψη των επιστημόνων.

Το απίστευτο είναι ότι το παγωτό με εκχύλισμα φράουλας όχι μόνο διατηρεί εύκολα την πραγματική του μορφή σε ζεστό καιρό για ώρες, αλλά εξακολουθεί να δίνει και το ψυχρό αίσθημα στο στόμα. Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές πότε αυτό το παγωτό θα είναι διαθέσιμο εκτός Ιαπωνίας.

http://www.sciencetimes.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παγωτό: Πόσες θερμίδες έχει η μία μπάλα

Παγωτό: Πώς φαίνεται αν έχει λιώσει και ξαναπαγώσει – Κίνδυνος δηλητηρίασης!