Iatropedia

ΕΦΕΤ: Τι να προσέχετε όταν αγοράζετε θαλασσινά και άλλα σαρακοστιανά εδέσματα

Συμβουλές για να προμηθευτούμε τα καλύτερης ποιότητας σαρακοστιανά εξέδωσε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Θαλασσινά, ταραμάς και χαλβάς κυριαρχούν στο τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας και της Σαρακοστής, αλλά η σωστή επιλογή τους έχει πολλά μυστικά, αναφέρει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει ότι ειδικά τα θαλασσινά είναι από τη φύση τους ευαλλοίωτα. Επομένως, πρέπει να τα επιλέγουμε προσεκτικά και ύστερα να τα μεταφέρουμε το συντομότερο δυνατό στο σπίτι για να μπουν αμέσως στο ψυγείο.

Απαραίτητος είναι ακόμα ο προσεκτικός χειρισμός τους κατά το μαγείρεμα, για να αποφευχθούν οι αρνητικές συνέπειες στην υγεία.

Ο ΕΦΕΤ εξηγεί τι πρέπει να προσέχουμε όταν διαλέγουμε θαλασσινά και τα άλλα νηστίσιμα τρόφιμα.

Για τα κεφαλόποδα (χταπόδια, καλαμάρια, θράψαλα, σουπιές κ.λπ.)

Αν πρόκειται να αγοράσετε νωπά κεφαλόποδα, προσέξτε τα εξής:

Για τα κατεψυγμένα (συσκευασμένα ή χύμα) πρέπει να γνωρίζετε:

Για τα αποψυγμένα κεφαλόποδα πρέπει να γνωρίζετε:

Πώς να ξεχωρίστε τα καλαμάρια από τα θράψαλα

Τα θαλασσινά δεν είναι βεβαίως όλα τα ίδια, αλλά δεν είναι πάντοτε εύκολο να τα ξεχωρίσει κανείς. Τα καλαμάρια λ.χ. μοιάζουν με τα θράψαλα, αλλά έχουν υπερδιπλάσια τιμή, τονίζει ο ΕΦΕΤ.

Για να μην τα μπερδέψετε, ο ΕΦΕΤ αναφέρει πως έχουν χαρακτηριστική διαφορά στη μορφή του πτερυγίου τους:

Επιπλέον, διαφορά υπάρχει και στα πλοκάμια τους. Όταν τα δύο είδη εκτίθενται νωπά πάνω στον πάγο, θα δείτε ότι:

Για τα οστρακοειδή (μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες, χτένια)

Εφ’ όσον πωλούνται με κέλυφος, τα θαλασσινά αυτά πρέπει να είναι ζωντανά. Αυτό φαίνεται από:

Όσον αφορά τα αποφλοιωμένα μύδια:

Τα μύδια πωλούνται επίσης και κατεψυγμένα με κέλυφος ή χωρίς κελύφη.

Για τα μαλακόστρακα (π.χ. γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια)

Τα θαλασσινά αυτά διατίθενται νωπά, κατεψυγμένα ή αποψυγμένα. Τα νωπά πρέπει:

Επιπλέον, να ξέρετε ότι οι φρέσκες γαρίδες γλιστρούν εύκολα από το χέρι.

Αχινοί και κονσέρβες ιχθυηρών

Οι αχινοί πρέπει κατά την αγορά τους να είναι ζωντανοί (θα κουνιούνται τα αγκάθια τους).

Όταν επιλέγετε κονσέρβες ιχθυηρών που διατηρούνται στο ψυγείο ή εκτός ψυγείου, πρέπει να προσέχετε να είναι ακέραιες και σφραγισμένες, χωρίς βαθουλώματα ή διογκώσεις.

Ο ταραμάς και ο χαλβάς

Ο ταραμάς πρέπει να έχει μορφή πάστας και ομοιόμορφο χρώμα. Πιθανή αλλοίωση διαπιστώνεται από την εμφάνιση μούχλας, την ξηρότητα, την τάγγιση, την πικρή ή ξινή γεύση.

Όσον αφορά τον χαλβά, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή μη τυχόν και περιέχει αλλεργιογόνα.

Φωτογραφία: iStock