Iatropedia

ΕΦΕΤ: Αγοράστε και καταναλώστε τα εορταστικά εδέσματα με ασφάλεια – Τι να προσέξετε

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. στο πλαίσιο της διαρκούς ενημέρωσης των καταναλωτών παρέχει βασικές συμβουλές για την διασφάλιση της υγιεινής και της ασφάλειας των τροφίμων και την προστασία από πρακτικές παραπλάνησης.

Η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων περιλαμβάνει γιορτινά γεύματα για την πραγματοποίηση των οποίων δημιουργείται αύξηση της ζήτησης και της κατανάλωσης πολλών ειδών τροφίμων, όπως κρέατα, πουλερικά και παραδοσιακά γλυκίσματα.

Παρακάτω δείτε τι συμβουλεύει ο Εθνικός Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) για την αγορά και την κατανάλωση τροφίμων κατά την εορταστική περίοδο.

Αγορά και αποθήκευση τροφίμων κατά την εορταστική περίοδο:

Κατά την προμήθεια τροφίμων από σημεία λιανικής πώλησης, συνιστώνται οι εξής πρακτικές:

➢ Η ένδειξη ανάλωση κατά προτίμηση πριν από (best before) αφορά την ποιότητα: το τρόφιμο μπορεί να καταναλωθεί με ασφάλεια και μετά την ημερομηνία αυτής της ένδειξης, αλλά ενδεχομένως να μη διατηρεί την αρχική του ποιότητα.

➢ Η ένδειξη ανάλωση έως (use by) αφορά την ασφάλεια: το τρόφιμο δεν πρέπει να καταναλωθεί μετά από αυτή την ημερομηνία, αφού ενδέχεται να μην είναι ασφαλές. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε και εδώ.

Χειρισμός τροφίμων:

Προμήθεια κρέατος βοοειδών, χοίρων, αιγοπροβάτων και πουλερικών:

Προμήθεια κρέατος θηραμάτων:

• Τα σφάγια άγριων ή εκτρεφόμενων θηραμάτων πρέπει να είναι εκσπλαχνισμένα.
• Τα θηράματα που διατίθενται ολόκληρα πρέπει να φέρουν σήμα καταλληλότητας (σφραγίδα), ενώ τα τυποποιημένα (εισαγόμενα ή εγχώρια) πρέπει να έχουν σήμα αναγνώρισης (οβάλ σφραγίδα με τα αρχικά της χώρας παραγωγής π.χ. για την Ελλάδα GR ή EL) και αναγραφή ημερομηνίας ανάλωσης.

Προμήθεια γαλακτοκομικών προϊόντων:

Προμήθεια και συντήρηση αυγών:

➢ Δεν πλένουμε τα αυγά.
➢ Δεν επιλέγουμε αυγά με ακάθαρτο, ραγισμένο και γενικά μη φυσιολογικό κέλυφος.
➢ Δεν καταναλώνουμε αυγά με κηλίδες αίματος, ή με θολό ή χρωματισμένο ασπράδι, ή με ασπράδι ανακατεμένο με τον κρόκο ή αυγά με δυσάρεστη οσμή.
➢ Δεν καταναλώνουμε τα αυγά ωμά.

Αλλεργιογόνα – Προφυλάξεις:

Δεν ξεχνάμε !

➢ Σκεπάζουμε τα περισσεύματα και τα βάζουμε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη εντός δύο ωρών.
➢ Χωρίζουμε τα περισσεύματα σε μικρότερες μερίδες πριν τα καταψύξουμε, είναι πιο βολικό για να τα ξεπαγώσουμε αργότερα.

➢ Μπορούμε να καταψύξουμε μαγειρεμένη γαλοπούλα, μαγειρεμένα κρέατα και φαγητά από μαγειρεμένο και κατεψυγμένο κρέας. Θα είναι ασφαλές για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά μετά από 3-6 μήνες πιθανότατα θα υποβαθμισθούν ποιοτικά. Μόλις αποψυχθεί, το φαγητό πρέπει να καταναλωθεί εντός 24 ωρών.

➢ Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε το μαγειρεμένο κρέας που έχουμε καταψύξει για να φτιάξουμε ένα νέο γεύμα. Η ιστοσελίδα Love Food Hate Waste έχει διάφορες δημιουργικές συνταγές και ιδέες για το πώς να εκμεταλλευτούμε τα χριστουγεννιάτικα περισσεύματά μας και να μην πάει τίποτα χαμένο. Ακόμη, στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες για την αποφυγή της σπατάλης τροφίμων.

Αναφορές – Καταγγελίες:

Οι καταναλωτές, εάν διαπιστώσουν κάποιο πρόβλημα, μπορούν να υποβάλουν αναφορά ή καταγγελία στον Ε.Φ.Ε.Τ.:

• μέσω της ιστοσελίδας του Ε.Φ.Ε.Τ. ακολουθώντας το σύνδεσμο: https://www.efet.gr/index.php/el/consumers/ilektroniki-ypovoli
• τηλεφωνικά στη γραμμή εξυπηρέτησης πολιτών του Ε.Φ.Ε.Τ. 11717

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. εύχεται στους καταναλωτές καλές γιορτές, χαρούμενα Χριστούγεννα με υγεία κι ευτυχία για το νέο έτος!