Iatropedia

Διατροφή μετά τα 40: Οι 7 απαραίτητες αλλαγές για καλή υγεία

Τι συνιστά ένας ειδικός για να τροφοδοτούμε με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά τον οργανισμό μας.

Οι ανάγκες του οργανισμού σε θρεπτικά συστατικά αλλάζουν καθώς μεγαλώνουμε, με αποτέλεσμα να χρειάζεται την κατάλληλη προσαρμογή η διατροφή μας ώστε να προσλαμβάνουμε όλες τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που χρειαζόμαστε.

Ειδικά μετά την ηλικία των 40 ετών, όλοι παρατηρούμε αλλαγές στο σώμα μας που επηρεάζονται πολύ από τη διατροφή. Η απώλεια βάρους, λ.χ., γίνεται πιο δύσκολη και στρατηγικές που απέδιδαν κατά το παρελθόν, είναι πλέον αναποτελεσματικές.

«Στη δυσκολία αυτή συμβάλλουν παράγοντες, όπως οι αλλαγές στον μεταβολισμό, στη σύσταση του σώματος και στις ορμόνες», αναφέρει ο κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Κάρολος Παπαλαζάρου, συνεργάτης του νοσοκομείου Metropolitan Hospital. «Μετά τα 40, λ.χ., αρχίζει να χάνεται η μυϊκή μάζα στο σώμα μας, με συνέπεια επιβράδυνση του βασικού μεταβολισμού μας. Επιπλέον, η εμμηνόπαυση στις γυναίκες μπορεί να τον επιβραδύνει ακόμα περισσότερο – και αυτό παρατηρείται ήδη από την περιεμμηνόπαυση, που μπορεί να ξεκινήσει στα 40».

Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία

Μετά τα 40 έτη, η διατροφή είναι απαραίτητο να περιέχει ορισμένα θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν την καρδιά, τον εγκέφαλο, τα οστά και το δέρμα. Ειδικότερα, ο οργανισμός έχει αυξημένες ανάγκες σε:

Τι να προσέξετε

Αν έχετε περάσει την ηλικία των 40 ετών, προσέξτε τα εξής στη διατροφή σας:

Απαραίτητο είναι, τέλος, να αυξήσετε την αερόβια άσκηση έστω και με λίγο καθημερινό περπάτημα μέτριας έντασης. Θα συμβάλλει στην απώλεια βάρους και λίπους και στη βελτίωση του μεταβολισμού και του καρδιοαναπνευστικού συστήματος, καταλήγει ο κ. Παπαλαζάρου.

Φωτογραφία: iStock