Iatropedia

Χριστούγεννα 2016: Προσοχή στην αγορά τροφίμων – Τι συνιστά ο ΕΦΕΤ

Στην ενημέρωση των καταναλωτών, ενόψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, προχώρησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). Όπως αναφέρει ο ΕΦΕΤ, η προστασία των καταναλωτών στον τομέα της υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων, καθώς και η προστασία τους από πρακτικές παραπλάνησης, αποτελεί για το φορέα πρωταρχικό στόχο για την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Ο ΕΦΕΤ, συνεχίζοντας εντατικά τους ελέγχους στην αγορά των τροφίμων και κατά τη διάρκεια των εορτών, ενημερώνει τους καταναλωτές, ειδικότερα κατά την εορταστική περίοδο, να είναι προσεκτικοί στα παρακάτω:

Απλές συμβουλές για την αγορά τροφίμων

Γενικά, για την προμήθεια κρέατος:

Ειδικότερα, για την προμήθεια κρέατος πουλερικών, όπως γαλοπούλες και κοτόπουλα ή προϊόντων πτηνοτροφίας:

Οι γαλοπούλες διατίθενται προς πώληση είτε νωπές (συσκευασμένες ή μη) είτε κατεψυγμένες.

Για την προμήθεια κρέατος θηραμάτων:

Για την προμήθεια γαλακτοκομικών προϊόντων:

Για την προμήθεια προϊόντων ζαχαροπλαστικής:

Για την ασφάλεια ορισμένων προϊόντων ζαχαροπλαστικής, όταν αυτό απαιτείται, θα πρέπει τα προϊόντα αυτά να διατηρούνται στο ψυγείο στις ορθές θερμοκρασίες συντήρησης, για τις οποίες ο παρασκευαστής πρέπει να ενημερώνει τον καταναλωτή.

Ο παρασκευαστής πρέπει να ενημερώνει τον καταναλωτή για την ύπαρξη αλλεργιογόνων σε προϊόντα ζαχαροπλαστικής.

Ο ΕΦΕΤ συνιστά, επίσης, στους καταναλωτές:

Τέλος, ο ΕΦΕΤ υπενθυμίζει την ειδική γραμμή επικοινωνίας 11717, η οποία είναι στη διάθεση όλων των καταναλωτών και στην οποία μπορούν να αναφέρουν/καταγγέλλουν οιαδήποτε μη συμμόρφωση ή παράβαση της νομοθεσίας, που μπορεί να υποπέσει στην αντίληψή τους.

Για περισσότερες πληροφορίες, κάντε κλικ ΕΔΩ.

Ο ΕΦΕΤ- διοίκηση και προσωπικό- τονίζει ότι, «εντός περιόδου δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, εντείνει κατά το μέγιστο δυνατόν τη δράση του, κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, για την προστασία της υγείας και των συμφερόντων των καταναλωτών».

«Οι έλεγχοι του ΕΦΕΤ διεξάγονται απρόσκοπτα, συστηματικά και αδιάλειπτα. Παράλληλα, σε κάθε Περιφέρεια της χώρας, οι υπηρεσίες του ΕΦΕΤ συντονίζονται με αυτές των Περιφερειών και περιφερειακών Ενοτήτων για την αποτελεσματική οργάνωση των ελέγχων σε όλη τη χώρα. Τα διοικητικά μέτρα λαμβάνονται άμεσα και οι κυρώσεις είναι αυστηρές σε επιχειρήσεις τροφίμων που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας, ιδιαίτερα, κατά την εορταστική περίοδο» διευκρινίζει ο ΕΦΕΤ.