Iatropedia

Χοληστερίνη: Τι να τρώτε και τι όχι

Ύπουλη απειλή για την καρδιά και την καλή της λειτουργία είναι η χοληστερίνη η οποία χτυπά ένα στους πέντε συμπολίτες μας ενώ την ίδια στιγμή όλο και περισσότερα μικρά παιδιά έχουν αυξημένες τιμές χοληστερίνης. Καθοριστικός ρόλος για την αντιμετώπιση της είναι σωστή διατροφή , η γυμναστική ακόμη και ήπια και η διακοπή του καπνίσματος αν έχετε αυτή τη βλαβερή συνήθεια.

Σε περίπτωση που ο εξετάσεις έδειξαν ανεβασμένη χοληστερίνη θα πρέπει να προσέξετε τη διατροφή σας.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία με νεότερες οδηγίες της προτείνει να ακολουθήσετε πιστά το παρακάτω διαιτητικό μενού.

Βάλτε στη ζωή σας τα φρούτα και τα λαχανικά τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ενώ περιέχουν και φυτικές ίνες που προστατεύουν την λειτουργία της καρδιάς.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνει στους πάσχοντες να καταναλώνουν

Τουλάχιστον 5 φρούτα την ημέρα όπως :

Μήλα

Πορτοκάλια

Αχλάδια

Επιλέξτε γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά.

Επίσης στις οδηγίες της κρούει το κώδωνα κινδύνου και προτείνει στους ασθενείς να

τρώνε δύο μερίδες ψάρι την εβδομάδα και να περιορίσουν δραστικά τα κρέατα με λίπη.

Μάλιστα προτείνει μοσχαρίσιο κρέας φιλέτο κοτόπουλου ή γαλοπούλας και απαγορεύει ρητά την κατανάλωση της πέτσας

Τα φασόλια και δημητριακά ολικής αλέσεως έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες [που μειώνουν τη χοληστερίνη.

Δημητριακά, ολικής αλέσεως

Αλεύρι, σιτάρι ολικής αλέσεως

Πείτε ναι στα ζυμαρικά ολικής αλέσεως

Μειώστε το βούτυρο και χρησιμοποιείστε ελαιόλαδο

Φάτε σε μικρές ποσότητες αμύγδαλα, καρύδια, ηλιόσποροι, σουσάμι και αποξηραμένα φρούτα.

Προσέξτε στην ποσότητα αλατιού που βάζετε στο φαγητό.

Αντί αυτού χρησιμοποιείστε άλλα καρυκεύματα τα οποία νοστιμεύουν το φαγητό.

www.webmd.com