Iatropedia

Χαλβάς, καλαμαράκια ή πατάτες; Ποιοι είναι οι πρωταθλητές των θερμίδων την Καθαρά Δευτέρα

Τα σαρακοστιανά εδέσματα είναι πεντανόστιμα, αλλά χρειάζονται προσοχή διότι ορισμένα περιέχουν πάρα πολλές θερμίδες

Τα Κούλουμα παραδοσιακά σχετίζονται με φαγητά που συνήθως τρώμε τη Σαρακοστή, όπως την ταραμοσαλάτα, τον χαλβά, τα τηγανητά καλαμαράκια και πολλά άλλα. Πόσες θερμίδες περιέχουν όμως;

Κατ’ αρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι κάθε ένα από τα σαρακοστιανά είναι πλούσιο σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Ο ταραμάς λ.χ. είναι τα αυγά των ψαριών (αυγοτάραχο). Περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά που είναι, μεταξύ άλλων, απαραίτητα για γερά οστά, υγιείς μυς και προστασία από την καρδιαγγειακή νόσο.

Αντίστοιχα, το ταχίνι περιέχει ωφέλιμα λιπαρά, πρωτεΐνες και πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Έτσι μειώνει, μεταξύ άλλων, τη χοληστερόλη και βελτιώνει την υγεία της καρδιάς.  Τα, δε, θαλασσινά είναι πλούσια σε προστατευτικά συστατικά (π.χ. ασβέστιο, κάλλιο, μαγνήσιο κ.λπ.). Ωστόσο το τηγάνισμα καταστρέφει κάποια από τα συστατικά τους.

Οι πρωταθλητές

Ωστόσο, τα παραδοσιακά σαρακοστιανά εδέσματα συχνά είναι πλούσια σε θερμίδες και ενίοτε σε αλάτι (π.χ. ταραμάς). Όταν μάλιστα είναι τηγανητά ή συνδυάζονται με ζυμαρικά, οι θερμίδες τους αυξάνονται.

Στη συνέχεια παρατίθενται οι θερμίδες των πιο αγαπημένων μας σαρακοστιανών, με βάση μετρήσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχουν υπολογιστεί ανά 100 γραμμάρια τροφίμου έτοιμου για κατανάλωση (εκτός κι αν αναγράφεται άλλη ποσότητα).

Θαλασσινά, λαχανικά και όσπρια

Φωτογραφία: iStock