Iatropedia

Αρθρίτιδα: Τι να τρώτε, τι να αποφεύγετε αν πονάνε οι αρθρώσεις σας

Ποια διατροφή μπορεί να καταπραΰνει την φλεγμονή και τα συμπτώματα που προκαλεί η αρθρίτιδα.

Αν πάσχετε από αρθρίτιδα, καλό είναι να προσέξετε τη διατροφή σας διότι ορισμένες τροφές μπορεί να απαλύνουν την φλεγμονή, την δυσκαμψία και τον πόνο που προκαλεί, ενώ άλλες την εντείνουν.

Αυτό υποδηλώνουν πολλές επιστημονικές μελέτες οι οποίες δείχνουν ότι η προσεγμένη, υγιεινή διατροφή μπορεί να δράσει ως φάρμακο στις πονεμένες αρθρώσεις και να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα της ζωής σας.

Όπως, λ.χ., αναφέρει το αμερικανικό Ίδρυμα Αρθρίτιδας, η παραδοσιακή, μεσογειακή διατροφή μπορεί να καταπραΰνει σημαντικά την φλεγμονή στους πάσχοντες από οστεοαρθρίτιδα (είναι η πιο συχνή μορφή αρθρίτιδας). Μπορεί επίσης να τους προστατεύσει από την αύξηση του σωματικού βάρους που επιβαρύνει τις αρθρώσεις, καθώς και από τα κατάγματα.

Η μεσογειακή διατροφή δίνει έμφαση στα φυτικής προελεύσεως τρόφιμα, τα υγιεινά λίπη και στα πιο υγιεινά ζωικής προελεύσεως συστατικά. Ο κορμός της, σύμφωνα με την διαιτολόγο Dr. Maxine Smith, συνεργάτιδα του Κέντρου Διατροφής της Cleveland Clinic στο Οχάιο, είναι:

Περιέχει επίσης λίγα γαλακτοκομικά προϊόντα και μικρή ποσότητα κόκκινου κρασιού. Κόκκινο κρέας και επεξεργασμένα κρεατικά, λευκά δημητριακά,  πρόχειρα και παχυντικά φαγητά και γλυκά, καταναλώνονται  σπανίως. Λευκά δημητριακά (στη θέση τους να προτιμάτε τα ολικής αλέσεως) είναι, λ.χ.:

Τα οφέλη που παρέχει η μεσογειακή διατροφή στους ασθενείς με αρθρίτιδα είναι καλά τεκμηριωμένα. Μελέτες έχουν δείξει πως καταπολεμά αποτελεσματικά τη φλεγμονή. Αυτός είναι ο λόγος που αρκετοί ασθενείς διαπιστώνουν ότι δεν χρειάζονται πια παυσίπονα όταν την ακολουθούν σωστά.

Τι να αποφεύγετε

Ωστόσο δεν αρκεί να καταναλώνεται τρόφιμα που ασκούν αντιφλεγμονώδη δράση για να γίνει βελτιωθεί η ζωή σας με την αρθρίτιδα. Εξίσου σημαντικό είναι να αποφεύγετε όσα ευνοούν τη φλεγμονή.

«Η ζάχαρη και τα επεξεργασμένα δημητριακά είναι ό,τι χειρότερο όταν το θέμα είναι η φλεγμονή», τονίζει η Dr. Smith. Προσπαθήστε λοιπόν να μην υπερβαίνετε:

Στις ποσότητες αυτές συμπεριλαμβάνονται όλες οι πηγές της: από τη ζάχαρη που βάζετε στον καφέ σας έως την κρυφή ζάχαρη των επεξεργασμένων τροφίμων.

Να θυμάστε ότι ζάχαρη υπάρχει σε πάρα πολλά έτοιμα τρόφιμα και ροφήματα, από το κέτσαπ και τα δημητριακά έως τα φρουτοποτά και τις φρυγανιές. Να διαβάζετε λοιπόν προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων, για να ελέγχετε πόσα «σάκχαρα» περιέχουν (αναγράφονται στους υδατάνθρακες).

Προσέξτε επίσης τα ανθυγιεινά λίπη που καταναλώνετε. Μεταξύ αυτών που μπορεί να εντείνουν τον πόνο που προκαλεί η αρθρίτιδα συμπεριλαμβάνονται τα κορεσμένα λιπαρά, όπως αυτές που περιέχουν μεταξύ άλλων:

Το ίδιο και τα πρόσθετα λιπαρά από τα τηγανητά φαγητά και τα πρόχειρα, επεξεργασμένα φαγητά του εμπορίου.

Φωτογραφία: iStock