Παραδοσιακοί τρόποι για να ενδυναμώσετε τον οργανισμό σας

  • Iatropedia
Ευεργετική είναι για τον ανθρώπινο οργανισμό η παραδοσιακή διατροφή.Έρευνες έχουν δείξει ότι κατανάλωση τροφών που στηρίζονται στη μεσογειακή διατροφή αποτελούν ασπίδα προστασίας για τη διατήρηση της καλής υγείας. Εξάλλου είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι που υποσιτίζονται είναι περισσότερο ευάλωτοι στις λοιμώξεις. Ποιες τροφές ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού; Ποια τρόφιμα πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά; Απαντήσεις στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί.

Της Dr Ματίνας Χρονοπούλου

Φυσικοπαθητικός

Η παραδοσιακή διατροφή προφέρει τη δυνατότητα επιβίωσης και καλής κατάστασης της υγείας μας, αφού είναι ένα εντεταλμένο σύστημα για να διατηρεί την άμυνα του οργανισμού μας σε υψηλό επίπεδο.

Είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι που υποσιτίζονται είναι περισσότερο ευάλωτοι στις λοιμώξεις. Πειράματα σε ζώα έδειξαν ότι η μειωμένη πρόσληψη πρωτεϊνών μείωσε τον αριθμό και την λειτουργία των Τ- λεμφοκυττάρων, καθώς και την παραγωγή αντισωμάτων (Α -ανοσοσφαιρινών).

Έχει επίσης παρατηρηθεί πειραματικά ότι ελλείψεις σε διάφορα διατροφικά στοιχεία, όπως ιχνοστοιχεία (Ψευδάργυρος, Σελήνιο, Σίδηρος, χαλκός), βιταμίνες (Φολικό οξύ, Βιταμίνες Α, Β6, Β2, Ε, C , D,) επηρεάζουν τη λειτουργία και την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στα ζώα.

Η διατροφή που προστατεύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα βασίζεται σε τροφές της παραδοσιακής μας διατροφής και πρέπει να αποτελείται, όσο είναι δυνατόν, από βιολογικά προϊόντα. Μιας διατροφής πλούσια και σε φρέσκα λαχανικά και φρούτα, τα οποία παρέχουν ένα ευρύ φάσμα σημαντικών αντιοξειδωτικών, ιχνοστοιχείων, βιταμινών, δυσαπορροφητών ινών και θρεπτικών γενικά ουσιών.

Τροφές από την παραδοσιακή διατροφή στις οποίες βρίσκονται σε μεγάλη περιεκτικότητα τα σημαντικά συστατικά για τη θωράκιση του οργανισμού:

• Τα ω-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στην τόνωση του οργανισμού. Θα τα βρείτε σε λιπαρά ψάρια, όπως είναι οι σαρδέλες, ο κολιός, το σκουμπρί, ο σολομός και η πέστροφα. Εκτός από τα ψάρια, περιέχονται σε ξηρούς καρπούς, όπως τα φιστίκια, στο σουσάμι και κατά συνέπεια και στο σησαμέλαιο καθώς και στο λιναρόσπορο και τη γλιστρίδα.

• Η βιταμίνη C είναι ένας από τους καλύτερους συμμάχους του οργανισμού κατά των ιώσεων. Θα τη βρείτε σε μεγάλες συγκεντρώσεις σε ωμές κόκκινες και πράσινες πιπεριές, ακτινίδια, μπρόκολο (παρασκευασμένα στον ατμό), ωμό λάχανο, φράουλες, εσπεριδοειδή- πορτοκάλια, λεμόνια και χυμό ντομάτας.

• Το β-καροτένιο (προβιταμίνη Α) συμβάλλει επίσης στην άμυνα του οργανισμού. Περιέχεται κυρίως σε φρούτα και λαχανικά με έντονο κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα, όπως τα καρότα αλλά και η ντομάτα, και στα πράσινα λαχανικά, όπως το μαρούλι, το σπανάκι και το μπρόκολο.

• Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε, όπως το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, τα σκουρόχρωμα φυλλώδη λαχανικά και το κρασί, είναι επίσης σημαντικές για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Προβιοτικά

Oι τροφές που περιέχουν προβιοτικά θωρακίζουν επίσης την άμυνα του οργανισμού, καθώς εμπλουτίζουν τη χλωρίδα μας με φιλικά βακτηρίδια.

Στη διατροφή μας λαμβάνουμε τα προβιοτικά κυρίως μέσω του παραδοσιακού γιαουρτιού και γενικώς των γαλακτοκομικών προϊόντων που έχουν υποστεί ζύμωση(ξυνόγαλο, κεφίρ). Η ευεργετική επίδραση που έχει η προσθήκη, σε καθημερινή βάση, μιας μερίδας γιαουρτιού με ζωντανά ευεργετικά βακτηρίδια της κατηγορίας των προβιοτικών , όπως ο οξεόφιλος γαλακτοβάκιλος, βοηθά στη διατήρηση της σωστής οικολογίας της χλωρίδας του εντέρου και ως εκ τούτου ενισχύεται η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Από τις υπηρεσίες που μας προσφέρουν τα βακτηρίδια της χλωρίδας, να επισημάνουμε τη συμμετοχή τους στη σύνθεση και απορρόφηση βιταμινών και άλλων διατροφικών στοιχείων, στη διατήρηση ευνοϊκού pH που αποτρέπει την ανάπτυξη παθογόνων μικροβίων, με την κατάληψη της επιφανείας στην περιοχή που ζουν (έντερο, κόλπος…).

Είναι, επίσης, σημαντικό να μειωθεί η πρόσληψη κάθε είδους σακχάρων (στα οποία συμπεριλαμβάνονται και οι συμπυκνωμένοι χυμοί φρούτων), επειδή ακόμη και μια μερίδα ζάχαρης μειώνει σε σημαντικό βαθμό την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος για αρκετές ώρες

Σημαντική είναι ακόμη και η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού 2-3 λίτρα ημερησίως.

Τα διάφορα διατροφικά στοιχεία είναι καλύτερα να προσλαμβάνονται από την τροφή. Όταν υπάρχουν όμως σημαντικές ελλείψεις ή αυξημένες ανάγκες του οργανισμού, τότε θα πρέπει να καθορίζονται οι ελλείψεις και να αποκαθίστανται με συμπληρώματα διατροφής.

Τα τρόφιμα και τα μπαχαρικά μπορούν να μας βοηθήσουν με τα συστατικά που περιέχουν, ενισχύοντας τους φυσικούς αμυντικούς μηχανισμούς μας.

Σημείωση – Παρατήρηση

Τα αναφερόμενα στο άρθρο είναι στοιχεία που αναφέρονται και απορρέουν από την σχετική βιβλιογραφία με σκοπό την ενημέρωση. Κατ’ ουδένα τρόπο αποτελούν συμβουλές ή οδηγίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε θεραπευτική αντιμετώπιση προβλημάτων. Αν έχετε πρόβλημα υγείας παρακαλούμε να συμβουλευθείτε κάποιον ειδικό που θα αναλάβει την θεραπεία του και θα έχει την ευθύνη της θεραπευτικής προσέγγισης.

Ε-mail :matinachr@gmail.com

Skype:matina.chronopoulou

www.naturopathy.gr

https://www.facebook.com/pages/ Ιπποκράτειος-Ιατρική-Εξειδικευμένες-σπουδές/1394065917566567?ref=hl

https://www.facebook.com/pages/ Ρυθμίστε-το-βάρος-σας-με-φυσικό-τρόπο-Θεραπευτική-Διατροφολογία/379175708903076?ref=hl

https://www.facebook.com/NaturopathyinGreece?ref=hl