Iatropedia

Ζέστη και καρδιά: Τι να προσέχουν υγιείς και καρδιοπαθείς

Οι κίνδυνοι που κρύβει η ζέστη για την καρδιά, στους υγιείς ανθρώπους και στους ήδη πάσχοντες από καρδιολογικά προβλήματα. Συμβουλές προστασίας για τους ασθενείς με υπέρταση, κολπική μαρμαρυγή, καρδιακή ανεπάρκεια, στεφανιαία νόσο.

Η ζέστη επηρεάζει με πολλούς τρόπους τον οργανισμό, ο οποίος ενεργοποιεί διάφορους εγγενείς μηχανισμούς για να την αντιμετωπίσει. Ωστόσο μερικές φορές αποδεικνύεται δυσβάσταχτη. Αυτό είναι πιθανότερο να συμβεί σε ομάδες υψηλού κινδύνου όπως οι καρδιοπαθείς, χωρίς όμως να σημαίνει πως οι υγιείς μένουν πάντοτε αλώβητοι.

Όπως εξηγεί ο καρδιολόγος Κωνσταντίνος Κοντός, αναπληρωτής διευθυντής του Τομέα Καρδιάς στο Νοσοκομείο Metropolitan General, όταν κάνει ζέστη, ο οργανισμός μας ενεργοποιεί την εφίδρωση για να διατηρήσει σε φυσιολογικά επίπεδα τη σωματική θερμοκρασία.

Η έντονη εφίδρωση οδηγεί σε μεγαλύτερη απώλεια υγρών απ’ ότι συνήθως, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος:

«Αυτό για τους περισσότερους ανθρώπους δεν συνιστά ιδιαίτερο πρόβλημα. Αρκεί να καταναλώνουν άφθονα υγρά (π.χ. νερό, αναψυκτικά), κατά προτίμηση χωρίς ζάχαρη», λέει. «Αν όμως δε λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα ή αν έχουμε κάποια καρδιακή πάθηση, μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα θερμικής εξάντλησης ή ακόμα και θερμοπληξίας».

Θερμική εξάντληση και θερμοπληξία

Στις ενδείξεις της θερμικής εξάντλησης συμπεριλαμβάνονται τα εξής συμπτώματα:

Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να διακοπεί κάθε δραστηριότητα. Ο πάσχων πρέπει ακόμα:

Ενδέχεται επίσης να χρειαστεί ιατρική βοήθεια, προσθέτει ο κ. Κοντός. Εάν η θερμική εξάντληση δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, η ζέστη μπορεί να οδηγήσει σε θερμοπληξία. Αυτή εκδηλώνεται με:

Η θερμοπληξία αποτελεί επείγον περιστατικό και πρέπει να ζητηθεί αμέσως ιατρική βοήθεια, υπογραμμίζει ο ειδικός.

Συμβουλές πρόληψης

Τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να διατηρούμε τη θερμοκρασία μας και να αποτρέψουμε τη θερμοπληξία; Για προστασία από τη ζέστη, ο κ. Κοντός συνιστά τα εξής:

Τι να προσέχουν οι καρδιοπαθείς

Μεγάλη προσοχή πρέπει να επιδείξουν στη διάρκεια του καλοκαιριού οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα με την καρδιά τους. Οι ασθενείς αυτοί πρέπει να ακολουθούν τα γενικά μέτρα που προαναφέρθηκαν και μερικά πρόσθετα:

Οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια

Οι πάσχοντες από καρδιακή ανεπάρκεια αποτελούν ειδική κατηγορία. Η καρδιά τους δεν λειτουργεί όπως πρέπει (έχουν μειωμένο κλάσμα εξώθησης) και λαμβάνουν διουρητικά. Αυτά σε συνδυασμό με την αφυδάτωση που προκαλεί η ζέστη αλλά και τη μειωμένη πρόσληψη υγρών, μπορεί να οδηγήσουν σε επιδείνωση της νόσου και σοβαρές επιπλοκές.

Έτσι, είναι επιβεβλημένη η επικοινωνία με τον καρδιολόγο τους για τη βέλτιστη ρύθμιση της αγωγής τους.

«Χρειάζεται λοιπόν ιδιαίτερη προσοχή από όλους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε δυσάρεστες καταστάσεις», καταλήγει ο κ. Κοντός.

φωτό: iStock