Iatropedia

Υποθερμία: Συμπτώματα, αιτίες και αντιμετώπιση [vid]

Υποθερμία είναι μια επείγουσα κατάσταση υγείας που συμβαίνει όταν το σώμα σας χάνει περισσότερη θερμότητα από όση μπορεί να παράγει, κάτι που ρίχνει γρήγορα και επικίνδυνα χαμηλά την θερμοκρασία του σώματος.

Η φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος είναι περίπου 37°C. Η υποθερμία εμφανίζεται όταν η θερμοκρασία του σώματος πέσει κάτω από τους 35°C.

Όταν η θερμοκρασία του σώματος πέφτει, η καρδιά, το νευρικό σύστημα και άλλα όργανα, δεν μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά. Χωρίς άμεση αντιμετώπιση η υποθερμία μπορεί τελικά να οδηγήσει σε κατάρρευση του κυκλοφορικού και του αναπνευστικού συστήματος και, φυσικά, στον θάνατο.

Υποθερμία: Συμπτώματα

Το ρίγος είναι το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσετε, καθώς η θερμοκρασία σας θα αρχίζει να πέφτει. Πρόκειται για την πρώτη, αυτόματη άμυνα του οργανισμού στην πτώση της θερμοκρασίας. Είναι μια προσπάθεια να ζεσταθεί μέσω της γρήγορης σύσπασης των μυών.

Ήπια υποθερμία

Μέτρια έως σοβαρή υποθερμία

Κάποιος με υποθερμία συνήθως δεν γνωρίζει την κατάστασή του, επειδή τα συμπτώματα προοδεύουν σταδιακά. Επίσης, η σύγχυση σκέψης που σχετίζεται με την υποθερμία αποτρέπει την αυτογνωσία και μπορεί να οδηγήσει σε ριψοκίνδυνες και παράλογες αποφάσεις.

Υποθερμία σε βρέφη

Υποθερμία: Αιτίες

Οι πιο κοινές αιτίες της υποθερμίας είναι η έκθεση του ατόμου σε πολύ ψυχρές καιρικές συνθήκες, ή σε κρύο νερό. Αλλά, γενικότερα, η παρατεταμένη έκθεση σε οποιοδήποτε περιβάλλον ψυχρότερο από ό,τι το σώμα, μπορεί να οδηγήσει σε υποθερμία, αν το άτομο δεν είναι επαρκώς ντυμένο.

Ειδικές συνθήκες που οδηγούν σε υποθερμία:

Πώς το σώμα χάνει θερμότητα

Οι μηχανισμοί της απώλειας θερμότητας από το σώμα σας περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Υποθερμία: Αντιμετώπιση

Ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια για όποιον φαίνεται να έχει υποθερμία. Μέχρι να φτάσει η ιατρική βοήθεια, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:

http://www.mayoclinic.org

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς ντύνουμε σωστά το παιδί όταν κάνει κρύο

Κάνει κρύο; Τρεις τροφές που αυξάνουν φυσικά τη θερμοκρασία του σώματος

Τι να κάνετε για να μην «σκάνε» τα χείλη σας από το τσουχτερό κρύο

Ποια φυτά φιλτράρουν τον αέρα μέσα στο -κλειστό λόγω κρύου- σπίτι

Πίεση αίματος: Προσοχή στον κρύο καιρό – Τι πρέπει να ξέρετε