Iatropedia

Υπέρταση: Ποια είναι τα πέντε στάδια της αυξημένης πίεσης – Πώς να την ρυθμίσετε

Τι αναφέρουν οι νέες ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες για την υπέρταση. Ποια είναι η ιδανική αρτηριακή πίεση.

Νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης εξέδωσε το καλοκαίρι η Ευρωπαϊκής Εταιρεία Υπέρτασης (ESH), καθώς η υπέρταση αποτελεί μία συχνή και αποτρέψιμη αιτία εμφράγματος, εγκεφαλικού και νεφρικής ανεπάρκειας.

Όπως αναφέρει η ESH, προσβάλλει 1,28 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, απειλώντας στις σοβαρές περιπτώσεις τη ζωή τους.

Η παθολόγος δρ Θεοδώρα Παρίση, αναπληρώτρια διευθύντρια της Β’ Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Υγεία, παρέθεσε συνοπτικά μερικές χρήσιμες πληροφορίες για τη νόσο.

Όπως αναφέρει, υπέρταση έχει ένας άνθρωπος όταν ο γιατρός, σε επαναλαμβανόμενες μετρήσεις βρίσκει ότι έχει συστολική πίεση πάνω από 140 mmHg ή/και διαστολική πίεση πάνω από 90 mmHg.

Η συστολική πίεση είναι ο μεγάλος αριθμός στη μέτρηση (η μεγάλη πίεση, όπως είθισται να αποκαλείται). Αντίστοιχα, η διαστολική πίεση είναι ο μικρός αριθμός στη μέτρηση (ή η μικρή πίεση).

Ωστόσο, η υπέρταση δεν είναι σε όλους τους ανθρώπους της ιδίας βαρύτητας. Στην πραγματικότητα, έχει πέντε στάδια:

Οι φυσιολογικές τιμές

Υπάρχουν επίσης τρεις κατηγορίες φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης ως εξής:

Πώς να την ρυθμίσετε

Για να διατηρείτε υπό έλεγχο την αρτηριακή σας πίεση, αλλά και να θεραπεύσετε την υπέρταση, είναι απαραίτητος ένας υγιεινός τρόπος ζωής. Συνιστώνται τα εξής:

Εάν τα μέτρα αυτά δεν αποδώσουν, ώστε να επιτευχθεί ρύθμιση μετά από 2-3 μήνες, τότε έχει σειρά η φαρμακευτική αγωγή.

Φωτογραφία: iStock