Iatropedia

Βιταμίνη Κ: Όλες οι χρήσεις, παρενέργειες, προφυλάξεις και η σωστή δοσολογία

Η βιταμίνη Κ είναι μια ομάδα βιταμινών που βρίσκεται σε ορισμένα πράσινα λαχανικά. Οι βιταμίνες Κ1 (φυτοναδιόνη) και Κ2 (μενακινόνη) είναι συνήθως διαθέσιμες και ως συμπληρώματα.

Η βιταμίνη Κ είναι μια απαραίτητη βιταμίνη που χρειάζεται το σώμα για την πήξη του αίματος, την οικοδόμηση των οστών και άλλες σημαντικές διεργασίες. Βρίσκεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στο μπρόκολο και στα λαχανάκια Βρυξελλών.

Το όνομα βιταμίνη Κ προέρχεται από το αρχικό της γερμανικής λέξης koagulation, που σημαίνει πήξη και την ονομασία έδωσε ο Δανός Henrik Dam, όταν την πρωτοανακάλυψε, το 1929.

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν συνήθως βιταμίνη Κ για προβλήματα πήξης του αίματος, ή για την αναστροφή των επιδράσεων της βαρφαρίνης στην αραίωση του αίματος. Χρησιμοποιείται, επίσης, για την οστεοπόρωση, την αθλητική απόδοση, τον καρκίνο του μαστού, τον διαβήτη και πολλές άλλες παθήσεις, αλλά δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία, που να υποστηρίζουν τις περισσότερες από αυτές τις άλλες χρήσεις.

Η έρευνα για όλες τις μορφές της βιταμίνης Κ έχει προχωρήσει πολύ και τα οφέλη τους αποδεικνύονται πολλαπλά. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, αποτελούν συμπαράγοντες ενός ενζύμου, το οποίο ενεργοποιεί 17 συγκεκριμένες ηπατικές και εξωηπατικές πρωτεΐνες. Η Κ1 δρα κυρίως στο ήπαρ, ενεργοποιώντας πρωτεΐνες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος.

Βιταμίνη Κ: Χρήσεις & Αποτελεσματικότητα

Η βιταμίνη Κ είναι αποδεδειγμένα αποτελεσματική για τα εξής:

Η βιταμίνη Κ είναι ενδεχομένως αποτελεσματική στο εξής:

Η βιταμίνη Κ είναι μάλλον αναποτελεσματική στο εξής:

Υπάρχει ενδιαφέρον για το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάφορους άλλους σκοπούς, αλλά δεν υπάρχουν επαρκείς αξιόπιστες πληροφορίες για να πούμε εάν μπορεί να είναι χρήσιμη.

Ανεπάρκεια, ή έλλειψη βιταμίνης Κ

Παρατηρείται σε περιπτώσεις:

Συνέργεια της βιταμίνης D3 με την Κ2

Σύμφωνα με τα τελευταία ερευνητικά δεδομένα, η παρατεταμένη και μεγάλη πρόσληψη βιταμίνης D προάγει την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων πρωτεϊνών, που εξαρτώνται από την βιταμίνη Κ. Οι πρωτεΐνες αυτές πολύ συχνά παραμένουν ανενεργές, ενδεχομένως λόγω χαμηλής συγκέντρωσης βιταμίνης Κ2, η οποία απαιτείται προκειμένου να καρβοξυλιωθούν. Η Κ2 ενεργοποιεί τις δύο σημαντικές πρωτεΐνες (οστεοκαλσίνη και matrix GLA), οι οποίες λειτουργούν ως «τροχονόμος» για το ασβέστιο, καθοδηγώντας το στα οστά και όχι στα αγγεία για καθίζηση. Το αντίθετο φαίνεται να συμβαίνει όταν δεν ενεργοποιηθούν οι δύο αυτές πρωτεΐνες.

Διαβάστε επίσης: Ποιοι πρέπει να ΜΗΝ παίρνουν βιταμίνη D3

Βιταμίνη Κ: Παρενέργειες

Βιταμίνη Κ: Ειδικές προφυλάξεις και προειδοποιήσεις – Ποιοι πρέπει να ΜΗΝ την παίρνουν

Βιταμίνη Κ: Αλληλεπίδραση με άλλα φάρμακα

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην πάρετε αυτόν τον συνδυασμό

Η βαρφαρίνη αλληλεπιδρά με την Βιταμίνη Κ

Η βιταμίνη Κ χρησιμοποιείται από το σώμα για να βοηθήσει το αίμα να πήξει. Η βαρφαρίνη χρησιμοποιείται για την επιβράδυνση της πήξης του αίματος. Βοηθώντας στην πήξη του αίματος, η βιταμίνη Κ μπορεί να μειώσει τις επιδράσεις της βαρφαρίνης. Φροντίστε να ελέγχετε το αίμα σας τακτικά. Η δόση της βαρφαρίνης σας μπορεί να χρειαστεί να αλλάξει.

Βιταμίνη Κ: Δοσολογία

Η βιταμίνη Κ είναι μια απαραίτητη βιταμίνη. Βρίσκεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στο μπρόκολο και στα λαχανάκια Βρυξελλών.

Συνιστάται:

Μιλήστε με έναν γιατρό, για να μάθετε ποια δόση μπορεί να είναι η καλύτερη για μια συγκεκριμένη πάθηση.

Πηγή: https://www.webmd.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βιταμίνη C: Όλες οι χρήσεις – Προσοχή σε προφυλάξεις και αλληλεπίδραση με άλλα φάρμακα

Ποιες τροφές έχουν την πολύτιμη βιταμίνη Α: Τι προσφέρει αλλά και τι γίνεται αν πάρετε μεγάλη δόση

Βιταμίνες Β: Οφέλη, παρενέργειες και δοσολογία

Ποιοι πρέπει να ΜΗΝ παίρνουν βιταμίνη Ε: Όλες οι χρήσεις, οι παρενέργειες και οι προφυλάξεις για την βιταμίνη Ε