Iatropedia

Βιταμίνη C: Τι μπορεί να μας προσφέρει όταν έχουμε ίωση, σύμφωνα με τους ειδικούς

vitamin C, cold, flu

Τι έχουν δείξει οι έως τώρα μελέτες με τη βιταμίνη. Ποια μπορεί να μας βοηθήσει ουσιαστικά.

Η βιταμίνη C παρέχει πολλά οφέλη στην υγεία, καθώς διαθέτει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και προστατεύει τα κύτταρα του σώματος από τις τοξίνες και τους ρύπους. Επιπλέον, συμβάλλει στην απορρόφηση του σιδήρου και είναι απαραίτητη για την παραγωγή κολλαγόνου.

Αν όμως πιστεύετε ότι παίρνοντας υψηλές δόσεις με τη μορφή διατροφικού συμπληρώματος ή ότι αν πίνετε πολύ χυμό πορτοκάλι θα γλιτώσετε τις ιώσεις του αναπνευστικού, ξανασκεφθείτε το. Το ίδιο και αν πιστεύετε ότι με τη βοήθειά της θα αναρρώσετε πολύ πιο γρήγορα.

«Η ευθέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι η βιταμίνη C καταπολεμά τις ιώσεις έχει τις ρίζες της στον Linus Pauling», εξηγεί ο Dr. Daniel Davis, καθηγητής Ανοσολογίας στο Imperial College του Λονδίνου (ICL).

Ο Linus Pauling ήταν ένας από τους πιο επιδραστικούς χημικούς του 20ου αιώνα. Είχε κερδίσει δύο φορές το βραβείο Νομπέλ και συνέβαλλε σημαντικά στην κατανόηση του ρόλου των βιταμινών στην υγεία.

Το 1970 εξέδωσε ένα βιβλίο για την βιταμίνη C και το κοινό κρυολόγημα (κν. ίωση), το οποίο έγινε ανάρπαστο από το κοινό. Ήταν, δε, τέτοια η απήχησή του ώστε οι φαρμακευτικές εταιρείες της εποχής δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στη ζήτηση. Έτσι αναγκάστηκαν να κτίσουν νέα εργοστάσια.

Τι δείχνουν οι μελέτες

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι η βιταμίνη δεν επηρεάζει τις πιθανότητες να κολλήσει κάποιος μια ίωση. Η δε λήψη των συμπληρωμάτων της μειώνει τη διάρκεια των συμπτωμάτων, αλλά λίγο. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες μελέτες, η μείωση είναι μόλις της τάξης του 8%.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως αν κάποιος κολλήσει μία ίωση που διαρκεί 7 ημέρες, η βιταμίνη C θα μειώσει τη διάρκειά της κατά περίπου 13 ώρες, εξηγεί ο Dr. Jesse Bracamonte, οικογενειακός ιατρός στην Mayo Clinic, στο Φοίνιξ της Αριζόνα.

Επιπλέον, υπάρχουν μερικά  επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν πως όσοι καταναλώνουν καθημερινά αρκετή βιταμίνη C μέσω της διατροφής, μπορεί να μην αρρωστήσουν τόσο βαριά εάν και όταν κολλήσουν κάποια ίωση της εποχής.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι δύσκολο να ερμηνευθούν με ακρίβεια τα επιστημονικά δεδομένα. Και αυτό, διότι όσοι προσέχουν πόση βιταμίνη C καταναλώνουν καθημερινά, συχνά προσέχουν γενικώς την υγεία τους.

Σε κάθε περίπτωση, ίσως είναι προτιμότερο να εστιαστείτε στη βιταμίνη D εάν θέλετε να καταπολεμήσετε μία λοίμωξη, λέει ο Dr. Davis. «Είναι πολύ πιο τεκμηριωμένο ότι αυτή είναι σημαντική για την υγεία του ανοσοποιητικού», τονίζει.

Η βιταμίνη D παράγεται από το δέρμα όταν αυτό εκτίθεται στον ήλιο. Τον χειμώνα, όμως, οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται διατροφικό συμπλήρωμα αυτής.

Φωτογραφία: iStock