Iatropedia

Τι μπορεί να προκαλέσουν τα ισχυρά νευροληπτικά φάρμακα

Μπορεί το κακοήθες σύνδρομο από νευροληπτικά φάρμακα να είναι σπάνιο αλλά όταν εκδηλώνεται στους ασθενείς μπορεί να προκαλέσει σοβαρές διαταραχές τόσο στον οργανισμό όσο και στην καθημερινότητα τους.Πως συνδέεται η εμφάνιση του συνδρόμου με τα ισχυρά νευροληπτικά φάρμακα; Ποιά είναι τα ύπουλα συμπτώματα του; Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές; Όλα όσα θέλετε να μάθετε για το ''ύπουλο" αυτό σύνδρομο στο άρθρο που ακολουθεί.

Του Εμμανουήλ Πολυζόπουλου

Ψυχίατρου – Ψυχοθεραπευτή

Παρά το γεγονός ότι το σύνδρομο συνδέεται συνήθως με ισχυρά νευροληπτικά, όπως η αλοπεριδόλη και η φλουφεναζίνη, άλλα φάρμακα ή αλλαγές στο δοσολογικό σχήμα φαρμάκων που ανταγωνίζονται τους κεντρικούς υποδοχείς της ντοπαμίνης D2 μπορούν επίσης να το προκαλέσουν. Η υποκείμενη παθολογική ανωμαλία πιστεύεται ότι είναι ο κεντρικός D2 αποκλεισμός των υποδοχέων της ντοπαμίνης ή εξάντλησης της στον υποθάλαμο και την οδό μελανοραβδωτών πυρήνων και νωτιαίου μυελού. Αυτό οδηγεί σε αύξηση θερμοκρασίας σώματος, δυσλειτουργία της φυσιολογικής θερμικής ομοιόστασης και εξωπυραμιδικού τύπου μυϊκή ακαμψία. Η κατάσταση μοιάζει και μοιράζεται πολλά χαρακτηριστικά με το σύνδρομο σεροτονίνης και την κακοήθη υπερπυρεξία και η διαφοροδιάγνωση μπορεί να παρουσιάσει δυσκολίες.

Επιδημιολογία

Παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη του κακόηθους νευροληπτικού συνδρόμου (NMS):

Συμπτώματα

Το Κακόηθες νευροληπτικό σύνδρομο (NMS) εκδηλώνεται πιο συχνά μετά την έναρξη ή αύξηση της δόση των νευροληπτικών και σε 90% των περιπτώσεων αυτό συμβαίνει μέσα σε 10 ημέρες. Η έναρξη του συνδρόμου εκδηλώνεται συνήθως βαθμιαία σε 1 έως 3 ημέρες και τείνει να επισυμβεί εντός 4 εβδομάδων από την έναρξη ή την αύξηση νευροληπτικά φάρμακα. Ωστόσο, αυτό μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή, σε εκείνους που λαμβάνουν νευροληπτικά. Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν για 5 έως 10 ημέρες μετά τη διακοπή των φαρμάκων, ή και περισσότερο εάν το φάρμακο είναι σε depot μορφή.

Σημεία και άλλα συμπτώματα

Διαγνωστικά χαρακτηριστικά του NMS :

Πέντε από τα ακόλουθα:

Διαφορική διάγνωση.

Εργαστηριακή διερεύνηση

Ιατρικοί χειρισμοί

Πρόγνωση

Η πρόγνωση είναι καλή στο σύνολό της, εφόσον υπάρχει:

Είναι σημαντικό να γίνει προειδοποίηση για τον κίνδυνο της υποτροπής. Οι ασθενείς πρέπει να ενθαρρύνονται ενεργά να ενημερώνουν τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης για προηγούμενα επεισόδια κακόηθους νευροληπτικού συνδρόμου, καθώς και να αναφέρουν κάθε σύμπτωμα έξω από τα συνηθισμένα.

Εμμ. Πολυζόπουλος

Ψυχίατρος Ψυχοθεραπευτής

info@psychomed.gr

http://www.psychomed.gr/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πώς να μιλάτε σε ένα άτομο με αναπηρία

Ροχαλίζει το παιδί σας; Δώστε σημασία στη συμπεριφορά του

Ένας Διάλογος για τα Ψυχιατρικά Φάρμακα

Art therapy: Η Θεραπεία μέσω μιας ζωγραφιάς