Iatropedia

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Συμπτώματα, αιτίες και τι θεραπείες υπάρχουν

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης είναι μια περίπλοκη διαταραχή. Χαρακτηρίζεται από υπερβολική κόπωση, που διαρκεί τουλάχιστον έξι μήνες και που δεν μπορεί να εξηγηθεί πλήρως από μια υποκείμενη ιατρική κατάσταση.

Στο σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, αυτό το αίσθημα διαρκούς κούρασης επιδεινώνεται με τη σωματική, ή πνευματική δραστηριότητα, αλλά δεν βελτιώνεται με την ανάπαυση.

Η αιτία του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης είναι άγνωστη, αν και υπάρχουν πολλές θεωρίες, που κυμαίνονται από ιογενείς λοιμώξεις έως ψυχολογικό στρες. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης μπορεί να προκληθεί από έναν συνδυασμό παραγόντων.

Δεν υπάρχει κανένα τεστ που να επιβεβαιώνει τη διάγνωση του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης. Μπορεί να χρειαστείτε μια ποικιλία ιατρικών εξετάσεων, για να αποκλείσετε άλλα προβλήματα υγείας, που έχουν παρόμοια συμπτώματα. Η θεραπεία για το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης επικεντρώνεται στη βελτίωση των συμπτωμάτων.

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Συμπτώματα

Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο και η σοβαρότητά τους να κυμαίνεται από μέρα σε μέρα. Τα συμπτώματα γενικά είναι:

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Αιτίες

Η αιτία είναι ακόμα άγνωστη. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να γεννηθούν με προδιάθεση για τη διαταραχή, η οποία στη συνέχεια πυροδοτείται από έναν συνδυασμό παραγόντων. Αυτοί οι παράγοντες μπορεί να είναι:

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Παράγοντες κινδύνου

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Θεραπεία

Δεν υπάρχει θεραπεία που οδηγεί σε πλήρη ίαση. Η θεραπεία εστιάζει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Θα πρέπει πρώτα να αντιμετωπιστούν τα πιο ενοχλητικά, ή αναπηρικά συμπτώματα.

Φάρμακα

Ορισμένα προβλήματα που σχετίζονται με το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης μπορούν να βελτιωθούν με κάποια φάρμακα, όπως:

Πολλοί ασθενείς επωφελούνται και από τις εξής προσεγγίσεις:

Αδιαθεσία μετά την άσκηση

Τα άτομα με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης παρουσιάζουν επιδείνωση των συμπτωμάτων τους μετά από σωματική, πνευματική, ή συναισθηματική προσπάθεια. Αυτό ονομάζεται αδιαθεσία μετά την άσκηση και μπορεί να διαρκέσει μέρες, ή εβδομάδες μετά την άσκηση.

Οι ασθενείς που βιώνουν αδιαθεσία μετά την άσκηση συχνά δυσκολεύονται να βρουν μια καλή ισορροπία μεταξύ δραστηριότητας και ξεκούρασης. Ο στόχος είναι να παραμείνετε ενεργοί χωρίς να το παρακάνετε.

Είναι έξυπνο το να διατηρείτε ένα καθημερινό ημερολόγιο με τις δραστηριότητες και τα συμπτώματά σας, ώστε να μπορείτε να παρακολουθείτε πόση δραστηριότητα είναι υπερβολική για εσάς. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε να πιέζεστε πολύ τις μέρες που νιώθετε καλά, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε “απότομη πτώση” αργότερα.

Πηγή: https://www.mayoclinic.org

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρωταρχική αιτία της πολλαπλής σκλήρυνσης ο “ιός του φιλιού” (Epstein-Barr): Τι συμπτώματα έχει και πώς μεταδίδεται

Τι είναι το σύνδρομο Guillain-Barré: Οι πολύ σοβαρές επιπτώσεις και τα πρώτα σημάδια – Ποιοι κινδυνεύουν κυρίως

Σύνδρομο ADEM: Τι είναι, συμπτώματα, αιτίες, διάγνωση και θεραπείες

Σύνδρομο Lynch: Είναι κληρονομικός καρκίνος του παχέος εντέρου – Συμπτώματα, εξετάσεις και θεραπεία