Iatropedia

Ροχαλητό: υπάρχουν κίνδυνοι;

Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να ροχαλίζουμε είναι πολλοί. Διαβάστε παρακάτω μερικούς απλούς τρόπους για να το αντιμετωπίσουμε.

Τί είναι το ροχαλητό;

Ροχαλητό λέγεται η παραγωγή αναπνευστικού θορύβου κατά τον ύπνο, και προέρχεται από τους κραδασμούς των φαρυγγικών τοιχωμάτων. Ο χαρακτηρισμός του ροχαλητού ως “διαταραχή της αναπνοής” είναι κατ’ αρχήν εσφαλμένος, διότι οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ροχαλίζουν κάποιες νύχτες, σε κάποια φάση του ύπνου τους, ιδίως όταν είναι πολύ κουρασμένοι. Το 30% περίπου του γενικού πληθυσμού ροχαλίζει κάθε φορά πού κοιμάται. Το 80% ροχαλίζει μόνο περιστασιακά.

Συνήθως ροχαλίζουμε περιστασιακά, αλλά αν το ροχαλητό συμβαίνει συχνά μπορεί να επηρεάσει την ποσότητα και την ποιότητα του ύπνου μας καθώς και αυτήν των άλλων μελών της οικογένειας.

Ο «κακός» ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε ημερήσια κόπωση, ευερεθιστότητα, και αυξημένα προβλήματα υγείας.Εάν το ροχαλητό σας, κρατάει ξύπνιο το σύντροφό σας, αυτό μπορεί επίσης να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στη σχέση σας.

Συνήθεις αιτίες του ροχαλητού

Το να κοιμάστε σε ξεχωριστές κρεβατοκάμαρες δεν πρέπει να αποτελεί την θεραπεία του ροχαλητού!

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλές αποτελεσματικές λύσεις διαθέσιμες.Μόλις βρείτε τη λύση που λειτουργεί καλύτερα για να σταματήσει το ροχαλητό σας, άμεσα θα βελτιωθεί η υγεία σας, οι σχέσεις σας, και φυσικά ο ύπνο σας!

Υπάρχουν πολλά μέτρα που μπορείτε να πάρετε, μόνοι σας, για να βοηθήσετε να σταματήσει το ροχαλητό.

Δοκιμάστε τις παρακάτω ασκήσεις για να «περιορίσετε» το ροχαλητό.

  1. Επαναλάβετε κάθε φωνήεν δυνατά για τρία λεπτά μερικές φορές την ημέρα.
  2. Κλείστε το στόμα σας κρατώντας κάποιο πλατύ αντικείμενο με τα χείλη σας. Κρατήστε το για 30 δευτερόλεπτα.
  3. Με το στόμα ανοιχτό, μετακινήστε το σαγόνι προς τα δεξιά και κρατήστε για 30 δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε από την αριστερή πλευρά.
  4. Τραγουδήστε στο «μπάνιο σας»! Το τραγούδι μπορεί να αυξήσει τον τόνο των μυών του λαιμού και να βοηθήσει στη μείωση του ροχαλητού.

Το ροχαλητό μπορεί μερικές φορές να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ενός πιο σοβαρού προβλήματος. Ο γιατρός πρέπει να αξιολογήσει αν κάποιος που ροχαλίζει μπορεί να έχει κάποιες άλλες διαταραχές ύπνου, όπωςη άπνοια ύπνου.