Iatropedia

Προστατίτιδα: Που οφείλεται και πότε χρειάζεται θεραπεία με αντιβιοτικό

Male doctor and testicular cancer patient are discussing about testicular cancer test report. Testicular cancer and prostate cancer concept.

Η προστατίτιδα δεν είναι μία ενιαία πάθηση, αλλά μία ομάδα διαταραχών κάθε μία από τις οποίες έχει τη δική της θεραπεία.

Ένας στους δύο άνδρες εκδηλώνει προστατίτιδα τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του. Αντίθετα, όμως, απ’ ό,τι νομίζουν οι περισσότεροι ασθενείς, στο σχεδόν 90% των περιπτώσεων δεν χρειάζεται θεραπεία με αντιβιοτικό.

Όπως εξηγεί ο χειρουργός-ουρολόγος Δρ. Ηρακλής Πούλιας, επιστημονικός συνεργάτης του Ομίλου ΥΓΕΙΑ-Μητέρα, τ. πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας, η προστατίτιδα είναι η επώδυνη, φλεγμονώδης διόγκωση του προστάτη. Ο αδένας αυτός βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη των ανδρών. Ο κύριος  ρόλος του είναι η παραγωγή ενός υγρού που τρέφει και μεταφέρει τα σπερματοζωάρια (λέγεται σπερματικό υγρό).

Η προστατίτιδα είναι μία από τις συχνότερες ουρογεννητικές παθήσεις των ανδρών όλων των ηλικιών. Ωστόσο δεν είναι μία ενιαία πάθηση. Είναι μία ομάδα διαταραχών, οι οποίες χαρακτηρίζονται από:

Βακτηριακή προστατίτιδα και μη

Οι διαταραχές αυτές χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη είναι οι βακτηριακές προστατίτιδες που οφείλονται σε είσοδο και ανάπτυξη μικροβίων στον προστάτη και είναι λιγότερο συχνές.

Η βακτηριακή προστατίτιδα μπορεί να εκδηλωθεί ως:

Οι βακτηριακές προστατίτιδες αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά, σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα (π.χ.  παυσίπονα, αντιπυρετικά κ.λπ.).

Η δεύτερη κατηγορία είναι η μη-βακτηριακή προστατίτιδα (λέγεται και χρόνιο πυελικό σύνδρομο) και επίσης έχει δύο υποκατηγορίες:

Η μη-βακτηριακή προστατίτιδα συνήθως αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα, με συνδυασμό θεραπειών.

Οι αιτίες

Κάθε μορφή προστατίτιδας έχει διαφορετική αιτία. Η πιο συχνή μορφή είναι η χρόνια μη-βακτηριακή προστατίτιδα (αφορά το σχεδόν 90% των κρουσμάτων). Γι’ αυτήν, δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα συγκεκριμένη αιτία και δεν χρειάζεται αντιβιοτική θεραπεία.

Στους παράγοντες που μπορεί να την πυροδοτήσουν (εκλυτικοί παράγοντες) συμπεριλαμβάνονται:

Η βακτηριακή προστατίτιδα (οξεία και χρόνια) αποτελεί το 5-10% των κρουσμάτων. Η αιτία συνήθως είναι βακτήρια του ουροποιητικού που εισέρχονται στον προστάτη (π.χ. μέσω της σεξουαλικής επαφής) και τον μολύνουν. Αυτή χρειάζεται αντιβιοτική θεραπεία για να αντιμετωπιστεί.

Υπάρχει επίσης η ασυμπτωματική φλεγμονώδης προστατίτιδα, η αιτία της οποίας δεν είναι γνωστή.

Τα συμπτώματα

Κάθε μορφή προστατίτιδας μπορεί να έχει και άλλα συμπτώματα. Τα συμπτώματα της βακτηριακής προστατίτιδας είναι:

Η χρόνια μη-βακτηριακή προστατίτιδα προκαλεί:

Όπως, τέλος, υποδηλώνει και η ονομασία της, η ασυμπτωματική φλεγμονώδης προστατίτιδα δεν προκαλεί συμπτώματα.

Ομάδες υψηλού κινδύνου

Η προστατίτιδα είναι συχνότερη σε:

«Η διάγνωση της προστατίτιδας γίνεται με τη λήψη του ιατρικού ιστορικού και την κλινική (δακτυλική) εξέταση του προστάτη. Η δακτυλική εξέταση παρέχει σημαντικές πληροφορίες για τη σύσταση, το μέγεθος και το σχήμα του αδένα», εξηγεί ο Δρ. Πούλιας.

Άλλες βασικές εξετάσεις είναι:

Το PSA και οι επιπλοκές

Η μέτρηση των επιπέδων του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) για τη διάγνωση της προστατίτιδας δεν συνιστάται. Και αυτό, διότι αυτά αυξάνονται μόνο στο 15%-20% των ασθενών με σοβαρή προστατίτιδα.

Αν, πάντως, ένας ασθενής έχει ύποπτα συμπτώματα και ταυτοχρόνως απότομη και μεγάλη αύξηση του PSA, «είναι πιθανό να πάσχει από οξεία, βακτηριακή προστατίτιδα», τονίζει ο Δρ. Πούλιας.

Αν και η προστατίτιδα δεν είναι κακοήθης νόσος ούτε υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του προστάτη, μπορεί να έχει αρκετές και σοβαρές επιπλοκές αν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

Στις πιθανές επιπλοκές συμπεριλαμβάνονται:

«Οι διαταραχές του σπέρματος και η υπογονιμότητα παρατηρούνται κυρίως σε περίπτωση χρόνιας και ασυμπτωματικής προστατίτιδας», διευκρινίζει ο ειδικός. «Σε κάθε περίπτωση, η άμεση αξιολόγηση τυχόν ύποπτων συμπτωμάτων και η έγκαιρη, σωστή διάγνωση είναι απαραίτητα στοιχεία για αποτελεσματική θεραπεία».