Iatropedia

Προσοχή στις θρομβώσεις στα πόδια όταν ταξιδεύετε. Τι συνιστά ο ΕΟΔΥ

Ποιοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να υποστούν θρόμβωση στη διάρκεια του ταξιδιού με το αυτοκίνητο, το αεροπλάνο ή και το πλοίο ακόμα. Πως μπορούν να  προστατευθούν.

Αν προγραμματίζετε το ταξίδι για τις διακοπές σας, βάλτε κατά νου ότι δεν πρέπει να μείνετε ακίνητοι στη διάρκειά του, ούτε να μείνετε χωρίς νερό. Οι συνήθειες αυτές (μαζί με μερικές άλλες) αυξάνουν τον κίνδυνο για θρόμβωση, η οποία μπορεί να απειλήσει τη ζωή σας, προειδοποιεί ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Όπως αναφέρει σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (DVT) προκαλείται από τον σχηματισμό θρόμβου σε φλέβες που βρίσκονται βαθιά μέσα στα πόδια ή την πύελο (λεκάνη).

Εάν ο θρόμβος αποκολληθεί, μπορεί μέσω της κυκλοφορίας του αίματος να φτάσει στους πνεύμονες. Η συνέπεια θα είναι η πνευμονική εμβολή (PE), μία επιπλοκή συχνά απειλητική για τη ζωή που χρειάζεται άμεση ιατρική αντιμετώπιση.

Πότε μπορεί να συμβεί

Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση παρατηρείται σε μεγάλης διάρκειας ταξίδια (πάνω από 4 ώρες). Προκαλείται σε άτομα που βρίσκονται σε καθιστή θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγω αργής φλεβικής επιστροφής του αίματος.

Ο κίνδυνος αυξάνεται στα αεροπορικά ταξίδια, όπου ο ταξιδιώτης δύσκολα μπορεί να σηκωθεί και να κινηθεί στον περιορισμένο χώρο του αεροπλάνου. Επίσης μπορεί να συμβεί κατά το ταξίδι με το λεωφορείο, το τρένο ή το αυτοκίνητο.

Παράγοντες κινδύνου

Συνήθως τα άτομα που εμφανίζουν εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση που σχετίζεται με το ταξίδι, έχουν και άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως:

Τα ύποπτα συμπτώματα

Τα συμπτώματα που προκαλεί η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση συμπεριλαμβάνουν:

Τα συνηθέστερα συμπτώματα της πνευμονικής εμβολής συμπεριλαμβάνουν:

Αν εμφανίσετε συμπτώματα εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης ή πνευμονικής εμβολής να αναζητήσετε άμεσα ιατρική φροντίδα.

Για να προστατευθείτε

Ευτυχώς, είναι πολλά αυτά που μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε τη θρόμβωση όταν ταξιδεύετε. Ο ΕΟΔΥ παρέχει τις εξής συστάσεις:

Εάν το ταξίδι σας διαρκεί πολλές ώρες και έχετε επιπλέον παράγοντες κινδύνου για εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, συμβουλευθείτε τον ιατρό σας για τη λήψη πρόσθετων προφυλάξεων, όπως:

Φωτογραφία: iStock