Iatropedia

Πώς να αποφύγετε τις αλλεργίες στο σπίτι την εποχή του lockdown

Τι να προσέχουν οι πάσχοντες από αλλεργίες σε οικιακά αλλεργιογόνα. Ποιες ουσίες μπορεί να πυροδοτήσουν αλλεργικές κρίσεις.

Τα πάνω-κάτω έχει φέρει ο κορωνοϊός Covid-19 στη ζωή μας και κατ’ ανάγκην μένουμε πολύ περισσότερο στο σπίτι απ’ όσο συνηθίζαμε. Ωστόσο όσοι πάσχουν από αλλεργίες  σε οικιακά αλλεργιογόνα, πρέπει να λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα προστασίας.

Τα πιθανά αλλεργιογόνα στο σπίτι είναι πολλά και διαφορετικά. Οικιακή σκόνη,  υγρασία, τρίχωμα των ζώων, έπιπλα, ακόμα και φυτά περιέχουν ουσίες που μπορεί να πυροδοτήσουν μια αλλεργική αντίδραση.

Ποιες είναι αυτές οι ουσίες; «Στην οικιακή σκόνη μπορεί να περιέχονται ακάρεα, μύκητες και αλλεργιογόνα από το τρίχωμα των ζώων», απαντά ο Dr. David B. Corry, καθηγητής Ανοσολογίας στο Κολλέγιο Ιατρικής Baylor, στο Χιούστον. «Στο μπάνιο και σε άλλα δωμάτια μπορεί να υπάρχει μούχλα (μύκητες), το ίδιο και στις γλάστρες με τα φυτά σας».

Ο Dr. Corry παρέχει τις εξής συμβουλές για να μειώσετε τις αλλεργίες σας στο σπίτι:

Τα υφάσματα

Κάθε αντικείμενο του σπιτιού που καλύπτεται από ύφασμα μπορεί να περιέχει ακάρεα της οικιακής σκόνης και άλλα αλλεργιογόνα. Για να προστατευθείτε κάνετε τα εξής:

Προσοχή και στα χριστουγεννιάτικα στολίδια

Τα χριστουγεννιάτικα στολίδια επίσης μπορεί να συσσωρεύσουν αλλεργιογόνα, ιδίως εάν τα είχατε φυλάξει σε υγρό και σκοτεινό χώρο σε ανοιχτές συσκευασίες. Ακόμα και το χριστουγεννιάτικο δέντρο μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες, ιδίως αν είναι αληθινό.

«Τα αληθινά δέντρα και ορισμένα γιορτινά φυτά μπορεί να είναι ιδιαιτέρως αλλεργιογόνα», τονίζει ο Dr. Corry. «Όσοι πάσχουν από αλλεργίες, καλό είναι να προμηθεύονται πλαστικά».

Όπως και να ‘χει, όταν σε λίγες ημέρες έρθει η ώρα να μαζέψετε το χριστουγεννιάτικο δέντρο, βγάλτε το πρώτα στο μπαλκόνι. Έτσι θα μειώσετε την έκθεσή σας στην σκόνη που θα έχει μαζέψει πάνω του. Ύστερα, τοποθετήστε τα στολίδια σε κουτιά που θα κλείνουν καλά. Παρομοίως, τυλίξτε το δέντρο σε σφραγισμένη σακούλα και φυλάξτε το σε δροσερό, ξηρό χώρο.