Iatropedia

Πολικό ψύχος: Τα μυστικά για να μην γλιστράτε όταν περπατάτε στον πάγο

Το πολικό ψύχος που σάρωσε τη χώρα έχει αφήσει τους δρόμους και τα πεζοδρόμια καλυμμένα με πάγο. Επειδή αργά ή γρήγορα πολλοί αναγκάζονται να βγουν έξω (και για να μετριαστούν οι πτώσεις που ήδη έχουν αυξηθεί, σύμφωνα με το ΕΚΑΒ) πρέπει να λαμβάνουμε ορισμένα μέτρα. Τι συνιστούν οι ειδικοί.

Το περπάτημα στον πάγο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, διότι ο πάγος είναι ολισθηρός και ο κίνδυνος πτώσης καραδοκεί. Ειδικοί από το ΕΚΑΒ και από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Άιοβα έχουν μερικές χρήσιμες συμβουλές για να μην γλιστράμε όταν κατ’ ανάγκην περπατάμε στον παγωμένο δρόμο ή πεζοδρόμιο.

Η Άιοβα είναι μία από τις αμερικανικές πολιτείες που είναι συνηθισμένες στο έντονο κρύο. Η μέση θερμοκρασία της τον Ιανουάριο είναι -10 (μείον 10) βαθμοί Κελσίου.

1. Να κάνετε σωστό προγραμματισμό και να μην βιάζεστε

2. Διαλέξτε τα κατάλληλα παπούτσια

Το ασφαλές περπάτημα στον πάγο προϋποθέτει χρήση παπουτσιών που παρέχουν πρόσφυση πάνω του. Καλή πρόσφυση παρέχουν όσα διαθέτουν σόλα από καουτσούκ ή νεοπρένιο (σ.σ. είναι ένα συνθετικό ελαστικό). Αντιθέτως, δεν παρέχουν καλή πρόσφυση όσα έχουν πλαστικές ή δερμάτινες σόλες.

Διαβάστε ακόμα Παγετός: Έκτακτη ανακοίνωση από το ΕΚΑΒ για αποφυγή περιττών μετακινήσεων – Αύξηση καταγμάτων

Φροντίστε επίσης τα παπούτσια σας να είναι ίσια (χωρίς τακούνι). Αν έχουν έστω και μικρό τακούνι, μην τα φορέσετε.

Στο εμπόριο διατίθενται ειδικά αντιολισθητικά αξεσουάρ υποδημάτων, κατάλληλα για τον πάγο. Πρέπει όμως να τα αφαιρείτε κάθε φορά που μπαίνετε σε κάποιο κτήριο.

3. Να κάνετε προσεκτικά βήματα και να έχετε ελεύθερα τα χέρια σας

Το περπάτημα στον πάγο μπορεί να είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνο όταν μπαίνετε ή βγαίνετε από οχήματα. Το ίδιο και όταν ανεβαίνετε ή κατεβαίνετε μία σκάλα ή μια κατηφόρα και όταν μπαίνετε ή βγαίνετε στα κτήρια. Σε κάθε περίπτωση:

4. Να βαδίζετε όσο είναι δυνατόν στους ανοιγμένους διαδρόμους

5. Να περπατάτε έξυπνα

Φωτογραφία: iStock