Iatropedia

Παγκόσμια Ημέρα Όρασης: 2,2 δισ. άνθρωποι με μειωμένη όραση σε όλο τον κόσμο

Τυφλοί ή με μειωμένη όραση ζουν πάρα πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, αλλά οι μισοί από αυτούς θα έβλεπαν αν έκαναν την απαιτούμενη θεραπεία, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Παγκόσμια Ημέρα Όρασης σήμερα (10 Οκτωβρίου) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αποκαλύπτει ότι σχεδόν ένας στους τρεις κατοίκους του πλανήτη έχει μειωμένη όραση ή είναι τυφλός.

Στην πρώτη έκθεση για την όραση που μόλις έδωσε στη δημοσιότητα αποκαλύπτει ότι περισσότεροι από 2,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βλέπουν λίγο ή καθόλου. Πάνω από 1 δισεκατομμύριο από αυτούς θα μπορούσαν να έχουν αποφύγει την διαταραχή της όρασής τους ή να την έχουν αντιμετωπίσει.

Από τους ανθρώπους με πρόβλημα οράσεως το οποίο δεν ήταν αναπόφευκτο ή μπορεί να διορθωθεί:

«Οι παθήσεις της όρασης και η διαταραχή της είναι εκτεταμένες και πάρα πολύ συχνά δεν αντιμετωπίζονται», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Dr Tedros Adhanom  Ghebreyesus. «Είναι απαράδεκτο 65 εκατομμύρια άνθρωποι να είναι τυφλοί ή με μειωμένη όραση επειδή δεν μπορούν να κάνουν εγχείρηση καταρράκτη. Ή ότι σχεδόν 900 εκατομμύρια βασανίζονται στην καθημερινότητά τους επειδή δεν έχουν πρόσβαση σε ένα ζευγάρι γυαλιά».

Πόσοι έχουν διαγνωστεί με πρόβλημα στην όραση

Στην έκθεση υπολογίζεται ότι ο αριθμός των πασχόντων από κάποιο (διορθωμένο ή αδιόρθωτο) πρόβλημα οράσεως είναι τεράστιος:

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των πασχόντων

Η έκθεση World Report on Vision αποκαλύπτει ακόμα ότι ο αριθμός των ανθρώπων με διαταραχή στην όραση αυξάνεται διαρκώς. Αυτό οφείλεται σε παράγοντες όπως:

Υπάρχουν, όμως, και άλλοι παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο, όπως: