Iatropedia

Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς: Μπορούμε να αποφύγουμε τα 8 στα 10 εμφράγματα και εγκεφαλικά

Τι αναφέρουν ειδικοί από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία & το ΕΚΠΑ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς.

Περισσότερα από 18,6 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο παγκοσμίως από καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό. Ωστόσο,  ο ένας στους τρεις από αυτούς τους θανάτους είναι  πρόωρος, ενώ πολλοί θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί.

Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Καρδιάς (WHF), σε ετήσια βάση 35 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παθαίνουν οξύ στεφανιαίο ή αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Ωστόσο το 80% της καρδιαγγειακής νόσου μπορεί να αποτραπεί.

Ειδικοί από το ΕΚΠΑ και από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ) εξηγούν όσα πρέπει να γνωρίζουμε, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, η οποία εορτάζεται στις 29 Σεπτεμβρίου κάθε έτους.

«Το εφετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς είναι «Χρησιμοποιήστε την καρδιά. Γνωρίστε την καρδιά». Αυτή η ημέρα είναι μια υπενθύμιση σε όλους να φροντίζουν τις καρδιές τους. Η εκστρατεία εστιάζει στο πόσο ουσιαστικό είναι να γνωρίσουμε την καρδιά μας και την καρδιαγγειακή μας υγεία», αναφέρει ο καθηγητής Καρδιολογίας Γ. Κοχιαδάκης, πρόεδρος της ΕΚΕ.

«Με δεδομένο ότι σε σημαντικό μέρος του πληθυσμού, οι γνώσεις για την υγεία της καρδιάς είναι ακόμα περιορισμένες, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία στοχεύει συστηματικά να ενημερώνει και να ευαισθητοποιεί τους πολίτες για τους παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών νόσων και για το πώς πρέπει να φροντίζουν την καρδιά και την υγεία τους συνολικά».

«Ας είναι η 29η Σεπτεμβρίου μία ευκαιρία για όλους μας να αντιληφθούμε τον μοναδικό ρόλο της καρδιάς για τη ζωή και την υγεία. Και ας αποτελέσει αφορμή για να αντιμετωπίσουμε τους φόβους και τους παράγοντες κινδύνου οργανωμένα και σε ειδικά ιατρεία Προληπτικής Ιατρικής – Καρδιολογίας με στόχο να κερδίσουμε χρόνια ζωής και να μειωθούν στο άμεσο μέλλον τα καρδιαγγειακά συμβάντα», τονίζει ο καθηγητής Καρδιολογίας Γεράσιμος Σιάσος, πρύτανης του ΕΚΠΑ.

Τι είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα

Με τον όρο καρδιαγγειακά νοσήματα περιγράφονται παθήσεις της καρδιάς και των αγγείων, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται:

Η συχνότερη απ’ όλα αυτά τα νοσήματα είναι η στεφανιαία νόσος. Μπορεί να εκδηλωθεί είτε οξέως είτε χρονίως, προκαλώντας:

«Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε αυτά τα ύποπτα συμπτώματα ώστε όταν έχουμε την εκδήλωση κάποιου οξέος επεισοδίου να αντιμετωπιστεί άμεσα και σε επείγουσα βάση χωρίς καθυστέρηση. Αντίστοιχα, σε χρόνια συμπτώματα να αναζητήσουμε έγκαιρα την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή», επισημαίνει ο κ. Σιάσος.

Πώς προκαλούνται τα καρδιαγγειακά νοσήματα

Στις περισσότερες περιπτώσεις το υποκείμενο αίτιο των καρδιαγγειακών νοσημάτων είναι η αθηροσκλήρωση. Με τον όρο αυτό περιγράφεται η συσσώρευση αθηρωματικού υλικού στα αγγεία και η στένωση αυτών.

Όσον αφορά τα αίτια εξέλιξης της αθηροσκλήρωσης, σημειώνεται ότι είναι πολυπαραγοντικά. Αυτό σημαίνει ότι αναγνωρίζονται πολλαπλοί παράγοντες κινδύνου που δρουν αθροιστικά και μπορεί σε αυτούς να αποδοθεί έως και το 80% της εξέλιξης της αθηροσκλήρωσης. «Οφείλουμε, λοιπόν, να γνωρίζουμε τους παράγοντες κινδύνου και να τους περιορίζουμε/θεραπεύουμε προκειμένου να προστατεύσουμε την υγεία της καρδιάς μας», υπογραμμίζει ο κ. Σιάσος.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Ορισμένοι από αυτούς (λ.χ. το οικογενειακό ιστορικό), δεν μπορούν να τροποποιηθούν. Εν τούτοις, άλλοι (όπως ενδεικτικά η υπέρταση) «μπορούν να τροποποιηθούν μέσω παρεμβάσεων στον τρόπο ζωής και θεραπείας», εξηγεί ο κ. Κοχιαδάκης.

Κάθε άτομο που έχει έναν παράγοντα κινδύνου δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι θα εκδηλώσει καρδιαγγειακή νόσο. Ωστόσο, όσο περισσότεροι παράγοντες κινδύνου υπάρχουν, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να εκδηλωθούν καρδιαγγειακά νοσήματα. Εκτός κι εάν ληφθούν μέτρα και γίνει συντονισμένη προσπάθεια ώστε να αποτραπούν οι  παράγοντες κινδύνου που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία της καρδιάς.

Οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου, σύμφωνα με τον κ. Σιάσο, είναι:

Πώς να προστατευθείτε από τα καρδιαγγειακά νοσήματα

Ο κ. Κοχιαδάκης παρέχει τις εξής συμβουλές προστασίας από τα καρδιαγγειακά νοσήματα:

Αλκοόλ, άγχος, εξετάσεις και φάρμακα

Για προστασία από τα καρδιαγγειακά νοσήματα απαραίτητα είναι ακόμα τα εξής μέτρα, κατά τον κ. Κοχιαδάκη:

Φωτογραφία: iStock