Iatropedia

Ουρική αρθρίτιδα: Συμπτώματα, θεραπεία, διατροφή και όλα τα αίτια

Για πολλούς ανθρώπους, η πρώτη έξαρση της ουρικής αρθρίτιδας επέρχεται στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού. Συχνά, είναι μια κατάσταση που ξυπνά το άτομο από τον ύπνο. Το δάχτυλο του ποδιού θα είναι πολύ ευαίσθητο, κόκκινο, ζεστό, και πρησμένο.

Η ουρική αρθρίτιδα, η οποία προκαλείται από το αυξημένο ουρικό οξύ στο σώμα, είναι μία από τις πιο οδυνηρές μορφές αρθρίτιδας.

Η συσσώρευση του ουρικού οξέος μπορεί να οδηγήσει σε:

Για πολλούς ανθρώπους, η πρώτη έξαρση της ουρικής αρθρίτιδας επέρχεται στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού. Συχνά, είναι μια κατάσταση που ξυπνά το άτομο από τον ύπνο. Το δάχτυλο του ποδιού θα είναι πολύ ευαίσθητο, κόκκινο, ζεστό, και πρησμένο.

Η ουρική αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει:

Εκτός από το μεγάλο δάκτυλο, η ουρική αρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει:

Ένα επεισόδιο ουρικής αρθρίτιδας μπορεί να προκληθεί από στρεσογόνα γεγονότα, από αλκοόλ, από φάρμακα, ή από κάποια άλλη ασθένεια. Οι πρόωρες εξάρσεις συνήθως περνούν μέσα σε 3-10 ημέρες, ακόμα και χωρίς θεραπεία. Η επόμενη έξαρση μπορεί να συμβεί και μετά από μήνες ή ακόμη και χρόνια.

Ουρική αρθρίτιδα: Αίτια

Η ουρική αρθρίτιδα προκαλείται από την συσσώρευση μεγάλων ποσοτήτων ουρικού οξέος στο σώμα. Το ουρικό οξύ προέρχεται από την διάσπαση ουσιών που ονομάζονται πουρίνες. Οι πουρίνες υπάρχουν σε κάθε ιστό στο σώμα σας. Βρίσκονται επίσης σε πολλές τροφές, όπως το συκώτι, τα ξερά όσπρια και μπιζέλια, και οι αντζούγιες.

Κανονικά, το ουρικό οξύ διαλύεται στο αίμα. Διέρχεται μέσω των νεφρών και αποβάλλεται από το σώμα μέσω των ούρων. Αλλά το ουρικό οξύ μπορεί να συσσωρεύεται στο αίμα, όταν:

Όταν το επίπεδο του ουρικού οξέος στο αίμα είναι υψηλό, αυτό ονομάζεται υπερουριχαιμία. Οι περισσότεροι άνθρωποι με υπερουριχαιμία δεν αναπτύσσουν ουρική αρθρίτιδα.

Είναι πιο πιθανό να αναπτύξετε ουρική αρθρίτιδα αν:

Πώς γίνεται η διάγνωση της ουρικής αρθρίτιδας

Ο γιατρός σας θα σας ρωτήσει για τα συμπτώματά σας, το ιατρικό ιστορικό και το οικογενειακό ιστορικό της ουρικής αρθρίτιδας. Τα σημάδια και τα συμπτώματα της ουρικής αρθρίτιδας περιλαμβάνουν:

Για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση της ουρικής αρθρίτιδας, ο γιατρός σας μπορεί να πάρει ένα δείγμα υγρού από μια φλεγμονώδη άρθρωση και να ψάξει για κρυστάλλους που συνδέονται με την ουρική αρθρίτιδα.

Ουρική αρθρίτιδα: Θεραπεία

Οι γιατροί χρησιμοποιούν φάρμακα για τη θεραπεία ενός οξέος επεισοδίου ουρικής αρθρίτιδας, που περιλαμβάνουν:

Μερικές φορές οι γιατροί συνταγογραφούν ΜΣΑΦ ή κολχικίνη σε μικρές ημερήσιες δόσεις για την πρόληψη μελλοντικών επιθέσεων. Υπάρχουν επίσης φάρμακα που μειώνουν το επίπεδο του ουρικού οξέος στο αίμα.

Τι μπορούν οι άνθρωποι με αρθρίτιδα να κάνουν για να παραμείνουν υγιείς

Μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μείνετε υγιείς είναι τα εξής:

Πηγή: http://www.niams.nih.gov