Iatropedia

Οι λύσεις που προσφέρει η επιστήμη για να γίνει πραγματικότητα το όνειρο της μητρότητας σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού

Οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού μπορούν πια να ελπίζουν στην πλήρη ίαση και αποκατάσταση της υγείας τους, αλλά και να δουν το όνειρο της μητρότητας να γίνεται πραγματικότητα.

Σήμερα η επιστήμη δίνει λύσεις για τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού, που ονειρεύονται ένα παιδί, με την κρυοσυντήρηση ωαρίων, εμβρύων, του ωοθηκικού ιστού, καθώς και η προεμφυτευτικη γενετική διάγνωση για το γονίδιο BRCA.

«Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γυναικών, σε συνδυασμό με την συστηματική πρόληψη αλλά και την αυξημένη αποτελεσματικότητα των θεραπευτικών σχημάτων έχουν αλλάξει δραστικά τα δεδομένα στην διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου του μαστού. Οι περισσότερες γυναίκες που βρίσκονται αντιμέτωπες με αυτή την διάγνωση μπορούν πια να ελπίζουν στην πλήρη ίαση και αποκατάσταση της υγείας τους. Μπορούν να συνεχίσουν να ονειρεύονται. Μια γνωστή παρενέργεια των σύγχρονων θεραπευτικών σχημάτων είναι η μείωση ίσως και η απώλεια της γονιμότητας. Επιβίωση με τίμημα την μητρότητα; Η επιστήμη έρχεται και εδώ να δώσει λύσεις» ανέφερε η εμβρυολόγος Αλεξία Χατζηπαρασίδου κατά τη διάρκεια ημερίδας με θέμα «Γυναίκες με καρκίνο μαστού. Διεκδικούμε το δικαίωμα στη γονιμότητα! Διεκδικούμε το δικαίωμα στη ζωή», την οποία οργάνωσε ο Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού Ν.Θεσσαλονίκης «Άλμα Ζωής» σε συνεργασία με τη Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Embryolab.

Οι λύσεις που προσφέρει σήμερα η επιστήμη, όπως ανέφερε η κ. Χατζηπαρασίδου, είναι οι εξής:

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ