Iatropedia

Οι 5 πιο μολυσμένες γωνιές της κουζίνας και πώς να τις απολυμάνετε σωστά

A selection of cleaning products on top of a kitchen sink.

Η κουζίνα είναι το «εργαστήρι» του σπιτιού, αλλά και το σημείο με τα περισσότερα μικρόβια.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι πάγκοι και οι νεροχύτες της κουζίνας συχνά φιλοξενούν πολλά επιβλαβή βακτήρια για την  υγεία, τα οποία -μέσω του φαγητού- ελοχεύει ο κίνδυνος να περάσουν στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ακολουθούν οι 5 πιο ύποπτες εστίες βρωμιάς. Δείτε, επίσης, πώς να τις καθαρίσετε σωστά…

1. Σφουγγάρι πιάτων

Το βρώμικο σφουγγάρι της κουζίνας αποτελεί τον μεγαλύτερο «συλλέκτη μικροβίων». Τα σφουγγάρια συγκρατούν υγρασία και υπολείμματα τροφών, δημιουργώντας ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη των βακτηρίων E.coli και Salmonella.

2. Νεροχύτης

Στον νεροχύτη καταλήγουν υπολείμματα τροφών, υγρά και μικρόβια από ωμό κρέας. Η καθαριότητα του νεροχύτη είναι πρωταρχικής σημασίας για την διατήρηση της καλής υγιεινής της κουζίνας σας.

3. Ξύλα κοπής

Ξύλινα ή πλαστικά, τα ξύλα κοπής συγκεντρώνουν υγρά από τρόφιμα και αποτελούν βασικό φορέα πρόκλησης δηλητηρίασης και άλλων τροφιμογενών νοσημάτων.

4. Λαβές και διακόπτες (ψυγείο, φούρνος, ντουλάπια)

Όταν μαγειρεύουμε και πιάνουμε με βρώμικα χέρια λαβές και διακόπτες από το ψυγείο, τα ντουλάπια, τα συρτάρια της κουζίνας και το ψυγείο, μεταφέρουμε μικρόβια παντού.

5. Σαλατιέρες και δοχεία λαχανικών στο ψυγείο

Στα συγκεκριμένα σκεύη συσσωρεύεται υγρασία και υπολείμματα τροφών, τα οποία γίνονται εστία μούχλας και βακτηρίων.

Φωτογραφία: iStock