Iatropedia

Νέα απειλή από τα τσιμπούρια: Ποιοι κινδυνεύουν και πως να προστατευθούν

Τι συνιστά ο ΕΟΔΥ σε όσους εκτίθενται σε χώρους (εντός και εκτός αστικών κέντρων), όπου μπορεί να υπάρχουν τσιμπούρια

Με πολλά βακτήρια, ιούς και παράσιτα μπορούν να μολύνουν τους ανθρώπους οι κρότωνες (τσιμπούρια) αν τους τσιμπήσουν, γι’ αυτό πρέπει να λαμβάνουν μέτρα προφύλαξης όταν έρχονται σε επαφή με χώρους όπου μπορεί να υπάρχουν.

Αυτό αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), με αφορμή (και) τα κρούσματα κροτωνογενούς εγκεφαλίτιδας που καταγράφηκαν τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.

Διαβάστε ακόμα: Κρούσματα (και) στην Ελλάδα από επικίνδυνο ιό που μεταδίδουν τα τσιμπούρια

Ως άτομα υψηλού κινδύνου για έκθεση στα τσιμπούρια θεωρούνται όσοι έχουν ασχολίες στην ύπαιθρο, σε αγροτικές ή ορεινές περιοχές, σε αστικά πάρκα και κήπους. Οι ασχολίες αυτές μπορεί να γίνονται για:

Ο ΕΟΔΥ τονίζει πως τα μέτρα προστασίας από τα τσιμπούρια είναι απαραίτητα, είτε κάποιος διαμένει είτε εργάζεται ή επισκέπτεται αγροτικές ή ορεινές περιοχές ή την ύπαιθρο. Πολύ σημαντικό είναι επίσης να μην τρώτε, ούτε να πίνετε μη παστεριωμένο γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα. Να τι άλλο συνιστά ο Οργανισμός:

Όταν πηγαίνετε στην ύπαιθρο

Μετά την επιστροφή στο σπίτι

Τι να κάνετε αν σας δαγκώσει τσιμπούρι

Αν βρείτε τσιμπούρι στο σώμα σας, στα ρούχα ή στα ζώα σας, ΜΗΝ το πιάσετε με γυμνά χέρια. Ανά περίπτωση, να κάνετε τα εξής:

Φωτογραφία: iStock