Μηνιγγίτιδα: 1 στους 10 που νοσεί, πεθαίνει ενώ υπάρχει αποτελεσματικό εμβόλιο για όλους

Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος είναι μια ραγδαίως εξελισσόμενη νόσος η οποία παρουσιάζεται με συμπτώματα απλής ίωσης όπως πυρετό, εμετό και πονοκέφαλο, αλλά που εντός 24 ωρών μπορεί να προκαλέσει βακτηριακή μηνιγγίτιδα και σηψαιμία. Αλλά τα νέα είναι καλά καθώς o εμβολιασμός κατά της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου τύπου Β κατέστη εφικτός στην Ελλάδα, από το 2013 με το εμβόλιο Bexsero.

Το 2017, το εμβόλιο Bexsero εντάχθηκε στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων από την ηλικία των 2 μηνών και προς το παρόν αποζημιώνεται για τις «ομάδες υψηλού κινδύνου». Αντίστοιχα χώρες όπως η Αγγλία, η Ιταλία, η Ιρλανδία και η Ανδόρα, έχουν ήδη εντάξει το Bexsero στα αντίστοιχα Εθνικά Προγράμματα Εμβολιασμών σε επίπεδο γενικού πληθυσμού, επιπροσθέτως των ομάδων υψηλού κινδύνου, αποζημιώνοντας το εμβόλιο από την ηλικία 0 -1 ετών, κατά προτεραιότητα.

Το Βexsero έχει εγκριθεί σε περισσότερες από 35 χώρες και διατίθεται ήδη σε 24 χώρες σε όλον τον κόσμο. Αξίζει να σημειωθεί πως η υψηλή ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του εμβολίου τεκμηριώνεται μετά τον εμβολιασμό περίπου ενός εκατομμυρίου παιδιών ηλικίας έως ενός έτους στο Η.Β. με την χορήγηση περισσοτέρων από 17 εκ. δόσεων του εμβολίου και την πρόσφατη ένταξη του στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας.

Τα στοιχεία σοκάρουν

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με στοιχεία περίπου 1 στα 10 άτομα που προσβάλλονται από μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο καταλήγει παρά τη θεραπεία, ενώ ένα στα πέντε άτομα που επιβιώνει εμφανίζει μόνιμες αναπηρίες, όπως εγκεφαλική βλάβη, απώλεια ακοής ή μαθησιακές δυσκολίες.

Σήμερα, η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος οφείλεται κυρίως στην οροομάδα Β (MenB) και ευθύνεται για την πλειοψηφία των περιστατικών στην Ελλάδα (47 άτομα ετησίως)  και τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες, με τα βρέφη κάτω του ενός έτους να αποτελούν την κυριότερη ευπαθή ομάδα που διατρέχει τον υψηλότερο κίνδυνο λοίμωξης.

Σύμφωνα μάλιστα με δημόσια τοποθέτηση της, η  Δρ. Τζωρτζίνα Τζανακάκη από το  Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Μηνιγγίτιδας της ΕΣΔΥ, εκτιμά ότι μέχρι το 2020 τα περιστατικά μηνιγγίτιδας Β θα αυξηθούν κατά 60% και η θνητότητα εξαιτίας της μηνιγγίτιδας Β κατά 40%. 

Επιπροσθέτως, δεδομένα, όπως αυτά προκύπτουν από την πρόσφατη συνεδρίαση (Φεβρουάριο 2017) της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών του Ηνωμένου Βασιλείου (Joint Committee On Vaccination And Immunisation), καταδεικνύουν ότι ο ρυθμός αναφοράς των ανεπιθύμητων ενεργειών του εμβολίου ήταν περίπου το ήμισυ του συνόλου των αναμενόμενων, σύμφωνα με προ-υπάρχουσα εμπειρία με άλλα σημαντικά νέα εμβόλια κατά το πρώτο έτος εισαγωγής τους στο Εθνικό Πρόγραμμα του Ηνωμένου Βασίλειου.

Περιστατικά μηνιγγίτιδας στην Ελλάδα

Εντός του 2016 καταγράφηκαν συνολικά 40 περιστατικά εκ των οποίων ένα δίχρονο παιδάκι από τα Γρεβενά έχασε δυστυχώς τη ζωή του μετά από σηπτικό σοκ, ενώ πεντάχρονο κοριτσάκι από το Καματερό που νόησε, δυστυχώς κατέληξε σε ακρωτηριασμό.

Από την αρχή του έτους έχουν καταγραφεί συνολικά 10 κρούσματα της νόσου στην χώρα μας, ενώ το πιο πρόσφατο εκδηλώθηκε στις 23 Αυγούστου στην Κρήτη  και σε αντίθεση με το άδοξο περιστατικό που εκδηλώθηκε το Μάιο, στο οποίο έχασε τη μάχη για τη ζωή, το 2χρονο αγοράκι από τα Γρεβενά, ευτυχώς είχε αίσιο τέλος χάρη στην άμεση αντίδραση της μητέρας  σε συνδυασμό με την έγκαιρη διάγνωση των συμπτωμάτων από την Παιδίατρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

image description

ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ

Η ζάλη, ή αλλιώς ζαλάδα, είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να οριστεί ως το αίσθημα αστάθειας ή απώλειας της...

Κάντε αναζήτηση στην εγκυκλοπαίδεια υγείας του iatropedia.gr

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν