Iatropedia

Μέχρι ποια θερμοκρασία και υγρασία ο ανεμιστήρας βοηθάει, αλλιώς μπορεί να είναι επιζήμιος για την υγεία

Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα των ηλεκτρικών ανεμιστήρων σε θερμοκρασίες καύσωνα εξαρτώνται από το τοπικό κλίμα. Το να βασίζονται οι συμβουλές για τη δημόσια υγεία σε κοινότυπες παραμέτρους καιρικών συνθηκών θα μπορούσε να είναι παραπλανητικό, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ.

Η έρευνα αμφισβήτησε τις τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές από τις περισσότερες αρχές δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που λένε ότι οι ανεμιστήρες μπορεί να μην είναι ευεργετικοί, όταν η θερμοκρασία αυξάνεται πάνω από 35 βαθμούς Κελσίου.

Ερευνητές από το Εργαστήριο Θερμικής Εργονομίας του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ προσομοίωσαν τις συνθήκες ενός καύσωνα για να εξετάσουν την επίδραση της χρήσης ηλεκτρικών ανεμιστήρων στη βασική θερμοκρασία ενός ατόμου, στην καρδιαγγειακή καταπόνηση, στον κίνδυνο αφυδάτωσης και στα επίπεδα άνεσης.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Internal Medicine, δείχνουν ότι:

Ο δείκτης θερμότητας είναι ένας συνηθισμένος παράγοντας μέτρησης των καιρικών συνθηκών και εκφράζει τόσο τη θερμοκρασία του αέρα όσο και τη σχετική υγρασία. Σχεδιάστηκε για να αποδώσει καλύτερα το πώς ο μέσος άνθρωπος αισθάνεται/αντιλαμβάνεται τις καιρικές συνθήκες.

Ο Οργανισμός Περιβαλλοντικής Προστασίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USEPA) αναφέρει ότι η χρήση ανεμιστήρα πάνω από ένα δείκτη θερμότητας 37,2 °C αντί αν μειώνει, αυξάνει επί της ουσίας τη θερμική πίεση στην οποία καλείται να ανταποκριθεί το σώμα.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, αναπληρωτής καθηγητής Ollie Jay, ανέφερε: «Μόνο όταν η θερμοκρασία του αέρα είναι πολύ υψηλή και η υγρασία είναι πολύ χαμηλή, οι ανεμιστήρες είναι επιβλαβείς, αλλιώς σίγουρα βοηθάνε».

Πηγή: https://medicalxpress.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί πρέπει να ΜΗΝ κοιμάστε με τον ανεμιστήρα σε διαρκή λειτουργία – Λόγοι υγείας

Πώς ο ανεμιστήρας γίνεται σαν air condition για συνεχή δροσιά στο δωμάτιο