Iatropedia

Λεπτοσπείρωση: Οι απαντήσεις στα βασικά ερωτήματα που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε

Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα που χρειάζονται άμεσο ιατρικό έλεγχο και ποια τα μέτρα προστασίας.

Αντιμέτωποι με την λεπτοσπείρωση μπορεί να βρεθούν όσοι εκτίθενται, εκούσια ή ακούσια, στη φύση και δη στο νερό ή/και το χώμα που έχει μολυνθεί από ούρα ζώων, όπως τα τρωκτικά και πολλά είδη θηλαστικών (χοίροι, βοοειδή, αιγοπρόβατα, σκύλοι).

Στο 80% των περιπτώσεων η λεπτοσπείρωση προκαλεί ήπια νόσο. Ωστόσο στις πιο βαριές περιπτώσεις μπορεί να κινδυνεύσει ακόμα και η ζωή των πασχόντων (η θνησιμότητα φθάνει στο 10-20%).

Τα καταστροφικά πλημμυρικά φαινόμενα, όπως αυτά που βιώνει η Θεσσαλία, ευνοούν τη μετάδοση του υπαίτιου βακτηρίου. Επιστήμονες από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) απαντούν στα κυριότερα ερωτήματα για τη νόσο, που συμπεριλαμβάνουν τους τρόπους προστασίας από αυτήν.

Tι είναι η λεπτοσπείρωση;

Η λεπτοσπείρωση είναι μικροβιακή λοίμωξη. Προσβάλλει ανθρώπους και ζώα, και  προκαλείται από το βακτήριο λεπτόσπειρα (Leptospira).

Πώς μεταδίδεται η λεπτοσπείρωση;

Μπορεί να μεταδοθεί με άμεσο και έμμεσο τρόπο. Άμεσα μεταδίδεται μέσω της επαφής του τραυματισμένου δέρματος με ούρα ή ιστούς μολυσμένου ζώου (άγριου ή οικόσιτου)

Έμμεσα μεταδίδεται μέσω επαφής με μολυσμένο με ούρα περιβάλλον. Μπορεί, λ.χ., να μεταδοθεί αν το μολυσμένο νερό ή/και χώμα έρθει σε επαφή με τον βλεννογόνο σε μάτια, μύτη, στόμα. Μπορεί επίσης να μεταδοθεί εμμέσως με κατανάλωση μολυσμένου νερού ή τροφίμων.

Ποια είναι τα συμπτώματά της;

Η λεπτοσπείρωση συνήθως έχει ήπια μορφή. Στο σχεδόν 20% των περιπτώσεων, όμως, είναι βαριά. Η ήπια μορφή εκδηλώνεται με:

Αντίστοιχα, η βαριά μορφή της λεπτοσπείρωσης προκαλεί:

Η σοβαρή μορφή μπορεί να είναι θανατηφόρος!

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;

Στις ομάδες υψηλού κινδύνου να μολυνθούν από το βακτήριο που προκαλεί λεπτοσπείρωση ανήκουν:

Πότε πρέπει να απευθυνθώ στον γιατρό;

Η αναζήτηση ιατρικής βοήθειας είναι απαραίτητη εάν ενδέχεται να ήρθατε σε επαφή με τρωκτικά ή ασχοληθήκατε με υπαίθριες δραστηριότητες μέχρι και 1 μήνα πριν την εμφάνιση των εξής συμπτωμάτων:

Όταν πάτε στον γιατρό, μην αμελήσετε να τον ενημερώσετε για τον κίνδυνο λεπτοσπείρωσης λόγω της έκθεσής σας.

Ποια είναι τα μέτρα προφύλαξης από τη λεπτοσπείρωση;

Φωτογραφία: Istock