Iatropedia

Λεύκη: Τι θεραπείες υπάρχουν για τη δερματική πάθηση – Με ποιες ασθένειες συνδέεται [φωτογραφίες]

Η λεύκη είναι μια δερματική διαταραχή που προκαλεί το δέρμα να χάσει το χρώμα του.

Η λεύκη εκδηλώνεται με λευκές περιοχές (που ονομάζονται ωχρές κηλίδες εάν είναι μικρότερες από 5 mm, ή μπαλώματα εάν είναι μεγαλύτερες) στο δέρμα. Εάν έχετε λεύκη σε μέρος που έχει τρίχες, οι τρίχες στο σώμα σας μπορεί επίσης να ασπρίσουν.

Η πάθηση εμφανίζεται όταν τα μελανοκύτταρα (τα κύτταρα του δέρματος που παράγουν μελανίνη, την χημική ουσία που δίνει στο δέρμα το χρώμα του) καταστρέφονται από το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς.

Πώς εξελίσσεται η λεύκη

Συνήθως ξεκινά με μερικές μικρές λευκές κηλίδες που μπορεί σταδιακά να εξαπλωθούν στο σώμα κατά τη διάρκεια αρκετών μηνών. Ξεκινά συνήθως στα χέρια, τα πόδια και το πρόσωπο. Αλλά μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των βλεννογόνων (υγρή επένδυση του στόματος, της μύτης, των γεννητικών οργάνων και του ορθού), των ματιών και των εσωτερικών αυτιών.

Μερικές φορές τα μεγαλύτερα μπαλώματα συνεχίζουν να διευρύνονται και να εξαπλώνονται, αλλά συνήθως παραμένουν σταθερά για χρόνια. Η θέση των μικρότερων ωχρών κηλίδων μετατοπίζεται και αλλάζει με την πάροδο του χρόνου, καθώς ορισμένες περιοχές του δέρματος χάνουν και ανακτούν τις χρωστικές τους. Η λεύκη ποικίλλει ως προς την επιφάνεια του δέρματος που προσβάλλεται. Κάποιοι ασθενείς εμφανίζουν λίγες αποχρωματισμένες περιοχές και άλλοι πιο εκτεταμένες.

Λεύκη: Διαφορετικοί τύποι

Πόσο συχνή είναι η λεύκη

Η λεύκη εμφανίζεται σε περίπου 1% του πληθυσμού σε όλο τον κόσμο. Επηρεάζει εξίσου όλες τις φυλές και τα φύλα. Ωστόσο, είναι πιο ορατή σε άτομα με πιο σκούρο δέρμα. Αν και μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιονδήποτε σε οποιαδήποτε ηλικία, εμφανίζεται πιο συχνά σε άτομα ηλικίας 10 έως 30 ετών. Σπανίως εμφανίζεται σε πολύ νέους ή πολύ μεγάλους.

Λεύκη: Αίτια

Αν και τα αίτια της λεύκης δεν είναι πλήρως κατανοητά, υπάρχουν πολλές διαφορετικές θεωρίες:

Η λεύκη μπορεί επίσης να προκληθεί από ορισμένα γεγονότα, όπως το σωματικό ή συναισθηματικό στρες. Επειδή καμία από αυτές τις αιτίες δεν φαίνεται να εξηγεί πλήρως την πάθηση, είναι πιθανό ότι ένας συνδυασμός αυτών των παραγόντων είναι υπεύθυνος για την λεύκη.

Είναι επώδυνη η λεύκη;

Η λεύκη δεν είναι επώδυνη. Ωστόσο, μπορεί να πάθετε επώδυνα ηλιακά εγκαύματα στα πιο ανοιχτόχρωμα σημεία του δέρματος. Είναι σημαντικό να προστατεύεστε από τον ήλιο με μέτρα όπως η χρήση αντηλιακού, η αποφυγή του ήλιου τις ώρες που είναι πιο δυνατός και η χρήση προστατευτικού ρουχισμού. Μερικοί άνθρωποι με λεύκη έχουν αναφέρει ότι έχουν φαγούρα στο δέρμα μερικές φορές, ακόμη και πριν από την έναρξη του αποχρωματισμού.

Λεύκη: Συμπτώματα

Προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την λεύκη

Αν και η λεύκη είναι κυρίως μια αισθητική πάθηση, τα άτομα με λεύκη μπορεί να αντιμετωπίσουν μια ποικιλία προβλημάτων:

Ποιες άλλες καταστάσεις υγείας μπορεί να μοιάζουν με την λεύκη

Υπάρχουν και άλλες καταστάσεις που κάνουν το δέρμα να αλλάζει ή να χάνει τη μελάγχρωση. Αυτές περιλαμβάνουν:

Λεύκη: Θεραπείες και τρόποι αντιμετώπισης

Δεν υπάρχει θεραπεία για την λεύκη. Ο στόχος της ιατρικής θεραπείας είναι να δημιουργήσει έναν ομοιόμορφο τόνο δέρματος είτε αποκαθιστώντας το χρώμα (επαναμελάγχρωση), είτε εξαλείφοντας το υπόλοιπο χρώμα (αποχρωματισμός). Οι συνήθεις θεραπείες περιλαμβάνουν θεραπεία καμουφλάζ, θεραπεία μελάγχρωσης, θεραπεία φωτός και χειρουργική επέμβαση.

Θεραπεία καμουφλάζ

Θεραπεία επαναμελάγχρωσης

Θεραπεία φωτός

Χειρουργική επέμβαση

Ποια είναι η πρόγνωση για τα άτομα με λεύκη

Περίπου το 10-20% των ανθρώπων που έχουν λεύκη ανακτούν πλήρως το χρώμα του δέρματός τους. Τα άτομα με τις μεγαλύτερες πιθανότητες να ανακτήσουν το χρώμα του δέρματος είναι τα νεαρά άτομα, των οποίων η λεύκη φτάνει στο αποκορύφωμά της σε λιγότερο από έξι μήνες και εντοπίζεται κυρίως στην περιοχή του προσώπου. Οι άνθρωποι που είναι λιγότερο πιθανό να ανακτήσουν το χρώμα τους είναι εκείνοι που εμφανίζουν λεύκη αργότερα στη ζωή τους στα χείλη και στα άκρα τους, ειδικά στα χέρια.

Πηγή: https://my.clevelandclinic.org

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μέλαινα ακάνθωση: Το σημάδι στο δέρμα, που είναι ίσως το πιο πρώιμο σύμπτωμα διαβήτη

Ατοπική δερματίτιδα: Τι να κάνετε για να μην βγάλετε έκζεμα και ξηροδερμία αυτόν τον χειμώνα

Μακιγιάζ με αντηλιακή προστασία SPF: Τι επισημαίνουν οι δερματολόγοι και πρέπει να ξέρετε

Τι παθαίνει το δέρμα αν κάνετε μπάνιο με πολύ ζεστό νερό ή πάνω από μια φορά την ημέρα