Iatropedia

Κτυπήσατε στο κεφάλι; Η ανάρρωση από τη διάσειση μπορεί να κρατήσει χρόνια!

Τι έδειξε νέα, μεγάλη μελέτη σε εκατοντάδες ανθρώπους με ήπιους έως σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι.

Τα κτυπήματα στο κεφάλι, ακόμα κι αν είναι ήπια και προκαλούν μόνο διάσειση εγκεφάλου, μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να ξεπεραστούν, αναφέρουν επιστήμονες από το Ουϊσκώνσιν.

Μελετώντας εκατοντάδες ασθενείς, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα προβλήματα που σχετίζονται με τη διάσειση και άλλες πιο σοβαρές τραυματικές κακώσεις του εγκεφάλου βελτιώνονται και επιδεινώνονται με διαφορετικό τρόπο σε κάθε πάσχοντα. Στα προβλήματα αυτά συμπεριλαμβάνονται:

Η συμπλήρωση του 1ου χρόνου από έναν τραυματισμό στο κεφάλι θεωρείται ορόσημο για την έκβαση των ασθενών. Ωστόσο οι ερευνητές της παρούσας μελέτης εκτιμούν ότι η μετέπειτα πορεία των πασχόντων δεν είναι προκαθορισμένη.

«Οι τραυματικές κακώσεις εγκεφάλου, όπως η διάσειση, συμπεριφέρονται όπως τα χρόνια νοσήματα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Benjamin Brett, επίκουρος καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ουϊσκώνσιν. «Η κατάσταση πολλών ασθενών αλλάζει προς το καλύτερο ή το χειρότερο, σε βάθος χρόνου. Επομένως οι πάσχοντες χρειάζονται μακροχρόνια παρακολούθηση και θεραπεία».

Η νέα μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Neurology. Ο Dr. Brett και οι συνεργάτες του ενέταξαν σε αυτήν 1.264 ασθενείς, εκ των οποίων:

Η ένταξη των ασθενών στη μελέτη είχε γίνει σύντομα μετά τον τραυματισμό τους. Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους επί έως 7 χρόνια. Στη διάρκεια της περιόδου παρακολουθήσεως τούς υπέβαλλαν σε τεστ:

Τους ζητούσαν επίσης να απαντούν σε ερωτήσεις για την κατάσταση της υγείας τους, όπως αν είχαν:

Τα ευρήματα

Όπως έδειξαν τα στοιχεία, περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς παρέμειναν σε σταθερή κατάσταση μετά τον 1ο χρόνο από τον τραυματισμό τους.

Ωστόσο, το 21% των ασθενών με ήπια τραυματική κάκωση εγκεφάλου όπως η διάσειση, παρουσίασαν μείωση στα τεστ των δεξιοτήτων. Το ίδιο και το 26% των ασθενών με ήπια προς σοβαρή κάκωση.

Το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης αφορούσε την ικανότητα διεκπεραιώσεως καθημερινών δραστηριοτήτων, όπως:

Εν τούτοις, άλλοι ασθενείς είχαν βελτίωση στους ίδιους τομείς. Αυτό ίσχυε για:

Η ηλικία και το μορφωτικό επίπεδο φάνηκε να επηρεάζουν την ταχύτητα ανάρρωσης των ασθενών. Οι ηλικιωμένοι είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν μείωση των δεξιοτήτων. Οι πιο μορφωμένοι εθελοντές ήταν πιθανότερο να παρουσιάσουν βελτίωση.

Η υποκείμενη κατάσταση της υγείας επίσης ήταν σημαντική για την μακροπρόθεσμη έκβαση των ασθενών, τόνισε ο Dr. Brett.

Φωτογραφία: iStock