Iatropedia

Είναι κριθαράκι ή χαλάζιο; Σε τι διαφέρουν – Αίτια, συμπτώματα, θεραπεία και πρόληψη

Τα κριθαράκια και τα χαλάζια στο μάτι είναι εξογκώματα στην εσωτερική πλευρά, ή κατά μήκος της άκρης του βλεφάρου. Μπορεί να είναι επώδυνα, ή ενοχλητικά, αλλά σπανίως είναι κάτι σοβαρό. Τις περισσότερες φορές περνούν από μόνα τους, χωρίς ιδιαίτερη θεραπεία.

Τόσο το κριθαράκι, όσο και το χαλάζιο μπορεί να σχετίζεται με την βλεφαρίτιδα, μια αρκετά κοινή φλεγμονή των βλεφάρων.

Τι προκαλεί ένα κριθαράκι, ή ένα χαλάζιο

Το πρώτο προκαλείται από βακτηριακή λοίμωξη. Συνήθως τα βακτήρια αναπτύσσονται στη ρίζα (θυλάκιο) κάποιας βλεφαρίδας. Ένα εσωτερικό κριθαράκι προκαλείται από μόλυνση σε έναν από τους μικροσκοπικούς σμηγματογόνους αδένες (σ.σ. οι αδένες που εκκρίνουν τα φυσικά έλαια του προσώπου) μέσα στο βλέφαρο.

Το χαλάζιο σχηματίζεται όταν ένας σμηγματογόνος στο βλέφαρο φράξει. Εάν ένα εσωτερικό κριθαράκι δεν αποστραγγιστεί και δεν θεραπευθεί, μπορεί να μετατραπεί/εξελιχθεί σε χαλάζιο.

Κριθαράκι ή χαλάζιο: Ποια είναι τα συμπτώματα

Το κριθαράκι συνήθως ξεκινά ως ένα κόκκινο εξόγκωμα που μοιάζει με σπυράκι κατά μήκος της άκρης του βλεφάρου.

Το χαλάζιο ξεκινά ως ένα πιο σκληρό εξόγκωμα ή κύστη κάτω από το δέρμα των βλεφάρων.

Πώς αντιμετωπίζονται

Η θεραπεία στο σπίτι είναι το μόνο που χρειάζεται για τα περισσότερα κριθαράκια και χαλάζια.

Εάν ένα κριθαράκι δεν βελτιώνεται με τη θεραπεία στο σπίτι, μιλήστε με το γιατρό σας. Μπορεί να χρειαστείτε μια συνταγή με αντιβιοτική αλοιφή, ή σταγόνες για τα μάτια. Μπορεί να χρειαστεί να πάρετε αντιβιοτικά χάπια, εάν η λοίμωξη έχει εξαπλωθεί στα βλέφαρα, ή στα μάτια.

Εάν ένα κριθαράκι, ή χαλάζιο γίνει πολύ μεγάλο, ο γιατρός σας μπορεί να χρειαστεί να το τρυπήσει, έτσι ώστε να μπορεί να στραγγίξει και να θεραπευθεί. Και πάλι προσοχή: Μην προσπαθήσετε να το σπάσετε μόνοι σας!

Πως μπορείτε να αποφύγετε τα κριθαράκια και τα χαλάζια

Πηγές: http://www.emedicinehealth.com (1), (2)