Iatropedia

Κορωνοϊός: Προσοχή στη ρύπανση, αν ζείτε στα αστικά κέντρα, προειδοποιεί ο Π.Ο.Υ.

Τι λέει ανώτερος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τις επιπτώσεις που έχει η ατμοσφαιρική ρύπανση στον κίνδυνο να μας μολύνει ο κορωνοϊός και στην έκβαση της COVID.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση στα μεγάλα αστικά κέντρα μπορεί να υπονομεύει την μάχη της ανθρωπότητας εναντίον της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός, καθώς αυξάνει τους κινδύνους από αυτόν, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.).

Όπως δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του, η ρύπανση όχι μόνο αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρής COVID στα άτομα που μολύνονται από τον κορωνοϊό, αλλά και τις πιθανότητες μόλυνσης από τον επικίνδυνο ιό. Και αυτό διότι επηρεάζει ολόκληρο τον οργανισμό και όχι μόνο τους πνεύμονες, όπως ενδεχομένως θα περίμενε κανείς.

Όπως εξήγησε η Dr. Maria Neira, διευθύντρια του Τμήματος Δημοσίας Υγείας & Περιβάλλοντος του Π.Ο.Υ., η ατμοσφαιρική ρύπανση συνιστά σημαντικό πρόβλημα δημοσίας Υγείας. «Σε ετήσια βάση προκαλεί 7 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους», είπε. «Πόσο μάλλον που εννέα στους δέκα κάτοικοι των μεγάλων αστικών κέντρων, αναπνέουν αέρα ο οποίος δεν πληροί τις προδιαγραφές καλής ποιότητας που έχει θέσει ο Π.Ο.Υ.».

Η Dr. Neira πρόσθεσε πως οι συνέπειες αυτής της κατάστασης για την υγεία είναι τραγικές. «Για πολλά χρόνια πιστεύαμε ότι οι ασθένειες που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση περιορίζονται στο αναπνευστικό σύστημα», είπε. «Σήμερα γνωρίζουμε πως το αναπνευστικό είναι το πρώτο σύστημα που πλήττει. Δεν είναι όμως το μοναδικό».

Οι κίνδυνοι για την υγεία

Η ιατρική έρευνα έχει δείξει πως τα τοξικά σωματίδια της ρύπανσης είναι όντως υπεύθυνα για σοβαρές πνευμονοπάθειες, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται:

Τα σωματίδια αυτά, όμως, εισέρχονται από τους πνεύμονες στην κυκλοφορία του αίματος. Έτσι, φτάνουν σε όλα τα όργανα και τους ιστούς του σώματος, προκαλώντας μεταξύ άλλων:

«Για όλους αυτούς τους λόγους θεωρούμε πλέον την ατμοσφαιρική ρύπανση ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα δημοσίας Υγείας που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα», τόνισε η ειδικός.

Ο κορωνοϊός

Ο κορωνοϊός δεν θα μπορούσε παρά να απειλεί διαφορετικά όσους εκτίθενται σε χρόνια βάση στην ατμοσφαιρική ρύπανση, συνέχισε. Όπως εξήγησε, ολοένα περισσότερα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει και το ανοσοποιητικό σύστημα. Έτσι μας καθιστά ευάλωτους σε κάθε είδους αναπνευστική λοίμωξη.

Ο κορωνοϊός είναι ένας ιός που εισβάλλει στον οργανισμό κυρίως μέσω του αναπνευστικού. Επομένως, όσοι ζουν σε περιβάλλον με ρύπανση του αέρα κινδυνεύουν περισσότερο να μολυνθούν από αυτόν.

Εκτός αυτού, η ρύπανση αυξάνει όπως προαναφέρθηκε τους καρδιαγγειακούς κινδύνους και τα χρόνια αναπνευστικά προβλήματα. Τα υποκείμενα αυτά νοσήματα, όμως, σχετίζονται με αυξημένη κίνδυνο για σοβαρή μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Σχετίζονται επίσης με χειρότερες εκβάσεις της COVID.

Μάλιστα αυτό έχει παρατηρηθεί και με την παραλλαγή Όμικρον, η οποία συνήθως προκαλεί πιο ήπια νόσο σε άτομα δίχως υποκείμενα νοσήματα. Κατά συνέπειαν «ο κορωνοϊός επηρεάζει διαφορετικά τους κατοίκους των μεγάλων αστικών κέντρων και γι’ αυτό πρέπει να τηρούν σχολαστικά όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας», κατέληξε η Dr. Neira.

Φωτογραφία: iStock